На Бахмутському напрямку окупанти застосовують хімічну зброю / фото instagram.com/libkos

Російські окупаційні війська на Бахмутському напрямку активно застосовують хімічну зброю проти українських воїнів. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко зауважив, що серед іншого ворог використовує люїзит.

"Так, дійсно, з’являються свідчення того, що все частіше застосовується люїзит, або як його ще називають, Речовина №17. Загалом це заборонено, як і багато інших засобів хімічних. А в російських окупантів наразі обмежені можливості щодо надання дієвого вогневого ураження Силам оборони України. Маючи кількісну перевагу, вони не мають якісної переваги. Тому, щоб компенсувати ось цю технічну, технологічну складову, вони вдаються до заборонених засобів, яких у них на складах велика кількість ще з часів Радянського Союзу", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Коваленко наголосив, що подібні речовини небезпечні навіть для того, хто їх застосовує, бо все залежить від напрямку вітру та погодних умов. 

Відео дня

"Вони йдуть навіть на такі кроки для того, щоб утримувати території, які контролюють, щоб відбивати контратаки з боку Сил оборони України. І я не виключаю, що застосування буде лише частішати", – резюмував оглядач.

Що таке люїзит

Люїзит – це бойова отруйна речовина шкірно-наривної дії, єдине відоме практичне застосування якої – як компонент у хімічній зброї. 

Люїзит належить до стійких отруйних речовин, за нормальних умов має різкий подразнюючий запах. Цій речовині притаманна подразнююча дія на слизові оболонки та органи дихання.Перші ознаки отруєння зʼявляються вже через 3-5 хвилин після потрапляння люїзиту на шкіру чи в організм. 

В разі легкого ураження ознаки отруєння люїзитом зникають за кілька днів. Водночас важке ураження має такі симптоми як нудота, головний біль, втрата голосу, блювання, слабкість. Якщо в постраждалого спостерігаються спазми в грудях та віддишка – це ознаки тяжкого отруєння.

Зауважимо, що використання хімічної зброї суворо заборонено Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення від 13 січня 1993 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: