Шейтельман / скріншот

Політтехнолог Шейтельман: Україні доведеться вбивати Путіна - ловити, судити і вішати. Природа це за нас не виконає

13:40, 02.12.2022
17 хв. Інтерв'ю

Політолог Михайло Шейтельман в інтерв'ю УНІАН розповів про нинішню політичну ситуацію в Росії, розпад РФ і відступ окупантів із ЗАЕС.

Міноборони Росії почало збирати свою приватну військову компанію. Для чого? На противагу Пригожину? Вони готуються до життя без Путіна? 

Я не до кінця в це все вірю. Це не дим без вогню, але не настільки все буквально. Міноборони не може створити приватну військову компанію, тому що це заборонено за законом Російської Федерації. Якщо це створює якийсь шахрай і пройдисвіт - це одна історія, а коли Міноборони - їх не зареєструє Мін'юст. Вони можуть порушувати будь-які закони, але процедуру порушити не вийде. Буде дивно, якщо у Міноборони на офшорній юрисдикції на Багамах буде зареєстрована приватна військова компанія. 

Суть в тому, що вони готуються або до часів після Путіна, або до часів після війни. Путін - не божество, і його сили закінчуються. На сьогодні на титул найсильнішої людини Росії претендують відразу кілька людей. Це Патрушев, Золотов, Пригожин або Кадиров. Пригожин крім ПВК контролює ще значну частину російської армії. Особливо під його контролем та частина, яка на фронті, тому що це він призначав Суровікіна. Не потрібно шукати якісь інсайди, щоб це знати. Ми всі бачили, як він хотів звільнити Шойгу, а замість цього йому дозволили призначити свого командувача. Далі він найняв Соловйова і Симоньян. Це чутно по тому, що вони говорять: Симоньян рекламує ПВК "Вагнер", Соловйов - вихваляє рішення Суровікіна. Пригожин і раніше був великим гравцем, але за останні три місяці ми бачимо великий політичний зліт. Я думаю, він і чиновників собі всередині Кремля скупив. 

Шойгу, наприклад, потрібно оборонятися, коли на нього нападе його ж власна армія, тому йому потрібно створювати свою. Якийсь Саркісян створює свою міфічну армію зеків. Але це більше схоже на якесь регіональне явище, яке відбувається на окупованих територіях. Хто замовник? Власники точно в Росії. Ходили версії, що це з Кремля. Але я не готовий повірити, що в Кремлі доручають таку справу якомусь українському "блатному". Це може бути хтось із Ростова або Ростовської області. Наприклад, там сидить Янукович, який порадив з регіонального бюджету це оплачувати. Так, вони всі зараз готуються до війни між собою. 

Ви назвали Пригожина, Золотова, Патрушева і Кадирова. Хто з них є найбільшим злом?

Я не перераховував найбільше зло, а перераховував тих, у кого найбільше число військової сили. 20 осіб, які входять до Ради Безпеки Росії, в рівній мірі є злом. Бортніков, Патрушев, Медведєв, Лавров, Собянін, Мішустін... Нас не повинно вводити в оману, що ці люди якісь інші. Це вони почали цю війну. Це вони приступили до геноциду українського народу. Ми не маємо права їх розділяти. Зеленський каже - "ми не будемо розмовляти з Путіним". Так, не будемо, але і нормалізувати відносини ні з ким з цих ми теж не збираємося. Ніколи в житті президент України не зустрінеться ні з ким із цих людей. Ми повинні обов'язково пам'ятати про те, хто вони. Це саме вони 21 лютого голосували за визнання "ЛНР" і "ДНР" незалежними, знаючи, що це початок війни. Вони всі знали про початок війни, підтримували її, і зараз кожен на своєму місці працює на неї. 

Зараз деякі наївні люди кажуть: "А ось Собянін же інший!" Собянін оголосив, що доходи від новорічних ялинок у Москві підуть на допомогу військовим РФ. Тому сьогодні кожен москвич, який бере участь у муніципальному новорічному святкуванні, — співучасник вбивств, зґвалтувань, геноциду, викрадення дітей і так далі.

Навіть електрик, який сьогодні в Росії показує військовому куди потрібно бити, щоб знеструмити Львів, такий же "есесівець", як льотчик, який натискає на пуск ракети. 

Що має статися, щоб щось змінилося?

Російська Федерація повинна припинити своє існування, як колись це зробив Радянський Союз. Нікуди ця територія не дінеться. Там же живуть якісь люди. Ось нехай ці люди побудують якісь держави. Тоді з однією з цих держав у нас будуть відносини краще, а з іншими - гірше. А з нинішньою державою не буде ніяких відносин. Я не вірю, що через 30-40 років президент РФ зможе зустрітися з президентом Української держави і потиснути один одному руки. Це нереально. 

Яким чином РФ розпадеться? 

Розпад РФ - це об'єктивний процес, а те, як це відбувається технічно - це суб'єктивний процес. Де спочатку вибухне? Це може залежати від конкретної людини або від випадку

Почали говорити про ознаки того, що росіяни покинуть ЗАЕС. Пєсков заперечує. Як правило, якщо Пєсков що-небудь заперечує, потім саме це і відбувається. Що там відбувається, як ви думаєте?

Ми можемо лише припустити. Те, що росіяни відсторонили наших працівників від того, що відбувається всередині, свідчить про їх якнайшвидший відхід. Я не знаю цього, але логічно, що якби вони планували йти, то речі б збирали без свідків. Їм потрібно багато чого "зачистити", знищити сліди злочинів і так далі. Станція ж велика. Кого вони там закатували, розстріляли, закатали в асфальт? Ми зараз не знаємо скільки людей вони погубили. Цей крок з їхнього боку зрозумілий.

ЗАЕС / фото Енергоатом

Ще одна цікава новина була прямо перед нашою розмовою. Пишуть, що наші хлопці підірвали міст, по якому йде постачання угруповання ось там в Запорізькій області. Це відступ росіян не від хорошого життя, і не тому що вони раптом захотіли, вирішили, або на них чинив тиск Макрон. Ні, це тільки з тієї причини, що працюють ВСУ. Вони постійно відчіплюють від постачання військових, розташованих на ЗАЕС. Там же HIMARS кожен день працюють. 

Росія видасть відступ із ЗАЕС як "жест доброї волі"

Що відхід російських окупантів із ЗАЕС означатиме загалом?

Вони скажуть: "Ми вирішили це зробити, тому що МАГАТЕ попросила. Тому що українці нескінченно обстрілюють, ми вирішили не дозволити їм вчинити найстрашніший ядерний злочин. Це в рамках жесту доброї волі". Тут інше цікаво. Я не вірю, що хтось умовив Путіна на це. У них проблеми логістичного та військового характеру. Яким буде радіус відступу? Тільки зі станції вийдуть? Мені здається, ні. Це може бути масштабний відступ у дусі Харківського. Зараз вони торгуються, адже вперше ми готові піти на деякі умови. До цього в Харківській області чи Херсоні ми ж не домовлялися. Ми скільки наступимо, стільки і наступимо, а ви скільки втечете, стільки і втечете. Зараз з'явився реальний привід для переговорів - це демілітаризація атомної станції, тобто наші війська там фізично перебувати не зможуть. Я думаю, на це Україна піде. За це зараз йдуть торги. Вся ця історія з відступом росіян дійсно схожа на правду. 

З приводу ракетних ударів. Пишуть, що Росія готує нову атаку, вивела в море носії "Калібр", щоб створити в Україні черговий блекаут. США і Китай вирішили питання з ядерною зброєю. Чи можуть вони також вирішити питання з терористичними атаками на критичну інфраструктуру і цивільне населення?

Всі починають наводити паніку, але це зайве. Я стільки разів вже про це чув, мені писали про це листи, дзвонили і говорили: "Міша, точно вдарять!" Мені дзвонили з Генштабу зі словами: "Завтра росіяни вдарять". Але це тільки паніка, адже ніхто точно не знає коли росіяни вистрілять. Чи будуть вони нас бомбити? Так. Чи продовжать вони бити по нашій енергетичній інфраструктурі? Так. Через це будуть нові блекаути на час? Так. Електрика відключиться назовсім? Ні, вона не відключиться повністю. Мені пояснили, що після ударів минулого тижня наша енергосистема довела, що її неможливо знищити. Її можна шматками вимкнути на час, і по шматках ми її і відновлюємо. 

Під час удару, нанесеного десь три тижні тому, було випущено близько 150 ракет за два дні. Тоді всі сказали, що росіянам для нанесення нового удару знадобиться 2-3 тижні, а вони завдали раніше - через 8 днів. Але це було 70 ракет, тому що у них не було 150. Так, удар може бути через тиждень з 70 ракетами, або через 3 тижні зі 150 ракетами. 

Чи можуть США зупинити це? Ні. Чому США та Китай змогли зупинити ядерну загрозу? Було чітко сказано: "Якщо ви стріляєте, то ми робимо з вами ось таке". Путін у це повірив, бо розумів, що вони реально це зроблять. Зараз по електриці удари вже наносяться, А США нічого не роблять. 

У що він тепер повинен повірити? Він розуміє лише мову взаємних загроз. Путін би задумався, якби після першого удару по нашій енергосистемі США сказали: "Значить так, якщо буде другий удар, то ми наносимо удари сюди, сюди і сюди". Але США так не зробили. Вони допустили і другий, і третій удар. Це означає, що вони це "хавають" і згодні з усім. Путін продовжить. 

Дуже важко жити в темряві і в холоді. У всіх нас різні умови, але складно всім. Я можу нагадати такий термін радянський, як "сто днів до наказу". Був і фільм такий, і книга. Про що це? Коли людині залишалося 100 днів до звільнення в запас, він ставав "дідусем радянської армії". "Дідусь", якому залишилося 100 днів, лежав і рахував скільки йому до наказу про звільнення. А що ще йому робити? Дідусь же не повинен нічого робити. Він купував собі кравецький метр і кожен день відрізав по одному сантиметру, щоб відраховувати. Будь-який "дідусь радянської армії" знав, що дембель неминучий. Це було дуже важливе формулювання. Приходить до тебе якийсь полковник, починає на тебе кричати, а ти його посилаєш: "Братан, у мене-то дембель неминучий, а тобі жити це життя. Ти будеш все життя військовим, як дурень, а я через 100 днів додому поїду". Я вам скажу один секрет, який Путін не знає, - весна точно настане. Тиждень тому я підрахував, що до березня залишалося 100 днів. І я подумав: "Всього 100 днів нам потрібно пережити в цьому всьому". Вже в березні він нам нічого не зробить. Минулого тижня вони нас розбомбили, а вже за тиждень ми відновили це і якось живемо. Значить з минулого бомбардування від цього метра ми можемо відрізати 5 сантиметрів. Потрібно щоранку прокидатися і говорити: "О, ми відрізали ще 1 сантиметр". Наші військові впоралися, наше ППО збило більшу частину ракет, наші електрики відновили більшу частину електрики. Ми тут тримаємося, щоб у цей час наші на фронті могли перемогти.

Путін нещодавно зустрічався з так званими матерями загиблих мобілізованих. Прокоментуйте, будь ласка, цю зустріч. Багато хто сказав, що у нього щось не так зі здоров'ям, тому що він кашляв. Він просто закашлявся або дійсно там щось не ладиться?

Це мобілізовані солдати, а не строковики. Скільки років мобілізованим? 30-40 років. Які матері у 40-річних чоловіків? У них повинні бути вже дружини і діти, але Путін зустрічався саме з матерями. Це що, у них там одні інфантили? Матері піклуються про 40-річних чоловіків? Ви бачили цих мужиків, які п'яні сідали в автобуси? Проводжали їх дружини, як ми бачили, а він зустрічається з матерями. Він взагалі розуміє? Йому там в Кремлі міг хтось про це сказати? 

Перший спогад у житті Путіна - це Чеченська війна. Вона призвела до того, що з'явився Комітет солдатських матерів. Матері поїхали в Чечню шукати вбитих солдатів, самі викуповували їх, обмінювали на м'ясо. Тоді були матері, бо воювали хлопці 18-19 років. Логічно, що у них були не дружини. А тут він відправив на фронт мобілізованих до 45 років. Які матері? Вони ні чорта не розуміють. Невзоров показав вже, що це несправжні зйомки, що там нарізані шматки, що це змонтований фільм. Але навіщо монтувати фільм? Він настільки кашляв, що довелося вирізати?

Цього тижня модно цитувати Булгакова. Ось "замочили" міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея, і всі почали говорити, що Булгаков писав: "людина смертна раптово". Кажуть, що він, можливо, випадково помер. Я кажу: "Цегла на голову нікому ніколи просто так не падає". З тієї ж книги я часто згадую цитату про саркому. Ви знаєте, я цю цитату в контексті Путіна згадував ще в 2012 році, коли не було війни. Саме в 2012 році вперше з'явилася новина про те, що у нього саркома хребта. Я тоді пожартував, згадавши Булгакова, а мені все: "Як так можна про живу людину?" Тоді ще не знали, що він збоченець, вбивця і автор геноциду. Нам доведеться його вбивати. Нам доведеться його ловити, судити, вішати і так далі. Сама природа це за нас не виконає. 

Чи стане Путін вбивати Лукашенка

Ви згадали про Міністра закордонних справ Білорусі, який раптово помер. Читала, що його могли прибрати російські спецслужби. Зараз Лукашенко дуже злякався, оскільки це була його довірена особа. Він поміняв кухарів, обслугу, збільшив охорону і так далі. Його дійсно могли отруїти?

Воно так і виглядає, що росіяни "грохнули". Для Лукашенка він був таким "мостом" на захід. Лукашенко - самопроголошений, а Макей - ні. Захід визнає уряд Білорусі. Він не визнає тільки Лукашенка. Макей - друга людина в білоруській політичній ієрархії. Якщо його порівнювати з кимось в Росії, то це не Лавров. Лавров - дрібний чиновник, який не впливає на рішення. Макей у Лукашенка як Патрушев у Путіна. Якщо брати людей з якимись рейтингами, то тільки у Лукашенка і Макея який-небудь рейтинг взагалі був. Швидше за все, його добили через відносини із заходом, тому що він мав прямі контакти з усіма і користувався довірою. Безумовно, він був на 100% відданий Лукашенку, але росіяни цим вчинком обірвали зв'язок між адміністрацією Лукашенка і західними країнами. 

Олександр Лукашенко / getty images

Щодо посилення охорони можу сказати, що Лукашенко ніколи не займався своєю охороною. Він - не Путін, не ссиклява людина. Наприклад, Путін зустрічається з фальшивими матерями, а Лукашенко в момент, коли була революція, приходив на завод, де були мітинги, протести. Він став з ними розмовляти, лаятися. 

Це постановочна історія була? 

Ні. Подивіться ці кадри, там все по-справжньому. Там всі кричать йому, а він: "Підійди, поговоримо з тобою!" Він така людина по натурі. Так, у нього там охорона, ОМОН і все таке. Він же вважає себе президентом. 

Я думаю, Лукашенко розуміє, що ніяка охорона його не врятує, якщо у Путіна буде бажання його вбити. 

Я пам'ятаю, кілька разів бачив кортеж Лукашенка в Мінську. У нього в центрі одна з резиденцій. Ти їдеш, перед тобою виходить міліціонер, махає палицею. І ти бачиш, як виїжджає кортеж Лукашенка, тому що з цього місця ніхто більше не виїжджає. Через хвилину тобі кажуть: "Все, їдьте". Це не те, що перекрили дорогу на 8 годин. Нічого подібного. Там немає таких заходів безпеки, як в Росії. Та й у них фізично немає можливості забезпечити таку безпеку, якщо ФСБ вирішить його знищити. Я думаю, там кожен другий в оточенні Лукашенка-агент ФСБ. Його захистом є те, що росіянам його зараз під час війни важко замінити. У 2020 році в мирний час намагалися, і у них не вийшло. 

Якщо Росія намагалася домогтися обриву відносин із Заходом за допомогою смерті Макея, то чого в цілому вона зараз хоче від Білорусі? Щоб війська взяли участь у війні проти України?

Звичайно. По-перше, їм потрібен союзник. По-друге, це військові. У них зараз боротьба йде за кожного алкаша і бомжа, щоб його відправити на фронт. А тут, як сказав сам Лукашенко, 40 тисяч бійців. Так, серед них багато призовників, але є ж і кадрові офіцери, які закінчили військове училище. Вони ніколи не воювали, але нічого. Як починається гімн Білорусі? "Ми, білоруси, - мирні люди". Для них це головне. Я сам там жив і спілкувався з багатьма. Коли у білорусів запитують чому вони не хочуть бути частиною Росії, вони відповідають: "Тому що вони багато воюють. Якщо ми з'єднаємося з ними, то наших дітей заберуть в армію і відправлять воювати". Це говорилося в 2000-х роках до Криму і до Донбасу. Путін і не скидає Лукашенка, тому що нікого іншого народ не буде слухати. Не захочуть. Вони можуть і на протести вийти, якщо їх дітей спробують забрати в російську армію. А Путіну потрібно, щоб Лукашенко це сказав. Якщо Лукашенко накаже своїй армії наступати, то вона буде наступати. 

Як думаєте, накаже?

Ні, не думаю. Наша армія вибудувана там для оборонних заходів, тому що загроза існує завжди. Та й російські війська в якійсь кількості вже зараз є на білоруських базах. По-військовому не дуже схоже, що вони зараз вирішили воювати, хоча б тому що вони росіян забирають і відправляють на Донбас. 

Новий похід на Київ обов'язково буде. Якщо ми не знищимо звіра в його лігві, то новий похід на Київ вони обов'язково організують. Це питання часу. З білоруською армією або без, але це буде. 

Путін зараз білоруську армію готовий навіть на Донбас кинути, щоб штурмувати. Йому Яка різниця? Йому головне, щоб солдати фізично були. Це ж м'ясо. Тим більше, інтелектуальний рівень білоруського солдата в рази вище, ніж російського. 

Що буде з економікою РФ

Рішення Ради ЄС про те, що обхід санкцій РФ тепер буде кримінальним злочином. На цьому тлі може виникнути стеля цін на енергоресурси. Путін запускає верстат, друкує трильйон рублів. Чи може лопнути економіка РФ?

Так, російська економіка обов'язково впаде. Це станеться в будь-якому випадку. Їх економіка може тільки красти. Не можна красти і воювати. Або одне, або інше. Але, на жаль, чекати довго. Ми не повинні радіти і кричати, що завтра у них все завалиться. Обмеження цін на нафту-це добре. Це спрацює, але повільно. Друкарський верстат вже запустили, і він буде крутитися все швидше і швидше. У них був великий запас міцності за рахунок щорічного профіциту бюджету. Вони отримували з цих нафтодоларів величезні гроші. Саме тому їхня економіка була в 10 разів більшою за нашу. Але вони ж нічого не вміють і нічого не робили. У них була халявна складова. Скільки IT-продукції експортувала Росія за минулий рік? Мільярда 2. А Україна? 6,8 мільярда. Тому у нас економіка справжня, а у них - фальшива, що виживає тільки за рахунок нафти. І коли у них перестануть купувати нафту і газ, забираючи за собівартістю, це почне заважати вести війну. Вже наступного року відбудеться. Вони будуть друкувати рублі і платити ними військовим, але долара у них більше не буде. 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся