Експерт розповіла, куди "зникли "Стугни" / фото УНІАН

В Україні застопорилася модернізація ПТРК "Стугна-П". Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, з чим це пов'язано.

Експерт нагадав, що на самому початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну відео із застосуванням ПТРК "Стугна-П" були вірусними, а зараз - кудись зникли.

"Саме цій ПТРК належить перше в історії воєн і конфліктів досягнення - знищення ударного вертольота Ка-52 у повітрі! Її роботу з російської техніки всі чекали з нетерпінням, за винятком самих росіян, особливо тих, хто був у тій техніці... Але зараз - тиша. А тиша не тому, що ПТРК "Стугна-П" не виробляється або закінчилися комплекси на складах. Причина зовсім інша", - написав Коваленко.

Відео дня

За його словами, у зв'язку з тим, що застосування практично будь-якого ПТРК стало неефективним через те, що росіяни використовують свою техніку переважно із закритих позицій, українські бійці з досвіду боїв передали ДККБ "Луч" пакет пропозицій щодо модернізації "Стугни":

"Зокрема, зі збільшення дальності ураження від 6 км до 8 км, а також зі збільшення бронепробивності БЧ до 1200-мм+ за ДЗ. У ДККБ "Луч" запит прийняли і погодилися з пропозиціями, тим більше, що у них вже є напрацювання з модернізації ПТРК "Стугна-П", але в ініціативному порядку до роботи над проектом вони не можуть приступити. Потрібне замовлення", - додав експерт, зазначивши, що відповідь на замовлення: "не на часі".

ПТРК "Стугна-П" - основні характеристики

Відомо, що максимальна дальність стрільби цього ПТРК становить до 5 км, а в нічний - до 3 км. Крім того, повідомлялося, що час польоту ракети на максимальну дальність - не більше 25 секунд. Інші характеристики:

  • Маса ракети в контейнері - 29,5 кг,
  • Калібр ракети - 130 мм,
  • Довжина контейнера-1360 мм,
  • Зовнішній діаметр контейнера - 140 мм,
  • Маса, пускова установка - 32 кг.

Вас також можуть зацікавити новини: