Представник Легіону "Свобода Росії" був упевнений, що рано чи пізно Пригожина стратять / фото УНІАН

Путін стратив Пригожина, всій еліті РФ треба насторожитися, - заступник командира Легіону "Свобода Росії"

15:54, 25.08.2023
12 хв. Інтерв'ю

Заступник командира Легіону "Свобода Росії" з військово-цивільного співробітництва на позивний "Цезар" в інтерв'ю УНІАН розповів, хто і за що міг стратити Пригожина, чи можна домовитися з "вагнерівцями" для повалення режиму Путіна, на що здатні "кадирівці" та чи є у планах нові рейди в Росії.

23 серпня в РФ розбився приватний джет, в якому були ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин і його заступник Дмитро Уткін. Чи це так? Що це було? Давайте з вами розберемося. У РФ вже офіційно підтвердили смерть Пригожина. Цікаво, що ця авіакатастрофа сталася рівно через два місяці після заколоту. Як вважаєте, чи правда за цим стоїть Путін? Або Шойгу, якого Пригожин принижував досить сильно?

Літак не розбився, його розбили. Коли у мене діти розбивають чашку, кажуть: вона розбилася. Але чашки самі не розбиваються. Те ж саме сталося і з літаком Пригожина - його розбили.

Якщо ви пам'ятаєте, відразу після пригожинського недом'ятежу я говорив, що Путін не пробачить, що Пригожин буде страчений, це тільки лише питання часу.

Чесно кажучи, я думав, що полювання на нього буде більш скрупульозним і тривалішим, але очевидним. До нього було складно підібратися і вчинити отруєння або класичний теракт. Пішли найпростішим шляхом - відпрацювали системою ППО. На Росії дуже цікава система ППО. З дронами стравитися, прикрити житлові квартали і промислові об'єкти вона не може, а по пригожинському джету не промахнулася. Треба розуміти, які пріоритети у російського уряду: доля громадян їх не турбує, а політичних супротивників готові дістати за всяку ціну.

Якщо ми дійдемо висновку, що наказ на усунення Пригожина відданий особисто Путіним, то всій російській еліті треба насторожитися. Це означає, що Путін не дотримується тих гарантій, які він дає, зокрема, які він давав Пригожину. З його боку зобов'язання виконувалися, а Путін свої не виконав. Вся владна структура Путіна повинна розуміти, що у будь-який момент, будь-хто з них, проявивши мінімальну нелояльність, буде обнулений.

Пригожин підняв дуже цікавий наратив про справедливість у російському суспільстві. Я, як російська людина, яка все життя прожила у Росії і знаю ситуацію зсередини, скажу, що російське суспільство постійно живе з цим запитом. Він то загасає, то розгорається. Всі бачать соціальну нерівність, відсутність соціального ліфта і можливості реалізації. А зараз ще всі побачили, що Путін не зупиняє "могилізацію", а навпаки готовий збільшити її обороти. І зрозуміло, що тренд на справедливість зростатиме і ставатиме сильнішим. Що ми бачимо? Цей жалюгідний карлик знову полетів на Валдай, сховався у бункер і там трясеться. І він трясеться настільки сильно, що вібрації розхитують вертикаль, яку він так довго будував.

Якщо не Путін віддав наказ стратити Пригожина, то він втрачає монополію на насильство, зазначив "Цезар" / фото REUTERS

Другий варіант - Путін не віддавав наказ на усунення Пригожина, цим зайнявся особисто Шойгу, як його противник. Але тоді ситуація стає ще більш пікантною. Виходить, що Путін втрачає монополію на насильство, і вежі Кремля з різними відомствами починають гризти один одного. Відповідно, це все йде на користь нашій спільній боротьбі. Чим швидше вони захитаються і впадуть - тим менше крові проллється, швидше ця війна закінчиться, і влада у Росії буде змінена.

У будь-якій з цих двох ситуацій все йде нам на користь.

ОШУКАНІ "ВАГНЕРІВЦІ" ПІДУТЬ ПРОТИ МОСКВИ

Не треба ще скидати з рахунків "вагнерів", які виступили із заявою, які вирішили, що їх обдурили, зрадили. І, зауважте, якщо раніше у них не було претензій до Путіна, а були претензії тільки до Шойгу і Герасимова, тепер вони сказали, що головний винуватець - кремлівський карлик.

Незалежно від формату, в якому виступатимуть "вагнера" проти Москви, це внесе дуже велику смуту і прискорить нашу перемогу. Чи буде це похід "Марш справедливості" 2:0, чи буде це спроба захопити якийсь регіон і нав'язати там свою систему управління, чи буде це повернення "вагнерів" у Росію і створення маленьких та великих банд - все це  дестабілізуватиме обстановку, все це вимагатиме величезних ресурсів від Кремля для погашення, і це знову - таки піде нам на користь.

Можливо, до деяких почне доходити, що ворог Росії не у Києві, не у Парижі, не у Вашингтоні. Що ворог Росії давним-давно сидить у Москві, вимарює російський народ, а тепер ще й активно його знищує. Можливо, до їхньої свідомості дійде, що треба приєднаються до нас, що треба кров'ю змити ту ганьбу, якою вони себе покрили, що треба спробувати поборотися за світле майбутнє і відвоювати собі у ньому місце. Отже, всього цього я не виключаю.

"Вагнерівці" договороздатні? Чи можна, домовившись з ними, повалити путінський режим? Або з ними, як з Путіним, як із зеками та зрадниками неможливо домовитися?

Я - християнин. Господь нам прощає, коли ми каємося. Але каяття має бути діяльним. Недостатньо сидіти у Берліні в кафе і говорити: "Як шкода, що Росія напала на Україну... Ось ми шкодуємо, ми запускаємо кульку на знак протесту...".

Так, ці люди воювали проти України, вони вбивали українців, але якщо в якийсь момент до них дійде, що вони можуть прискорити припинення цієї війни, що вони можуть покарати винуватців, то ми надамо їм таку можливість. Ми не закриваємо двері. Ми завжди закликали російську опозицію, зверталися до російських силовиків: давайте швидше припинимо кровопролиття і знищимо зло.

Днями російський військовий вертоліт перелетів на український аеродром і здався ЗСУ / фото ua.depositphotos.com

Приклад з вертольотом Мі-8 говорить про що? Півтора року після початку війни йде зомбування: "біолабораторії", "нацисти", "бандерівці", "їдять немовлят", "звірства"... і що ми бачимо? Попри цю промивку мізків, військові льотчики змогли зняти шори зі своїх очей і зробили правильний вибір. Це говорить про те, що потенціал для зміни настроїв серед російських військових теж є. Рано чи пізно до них дійде, і вони приєднаються до нас.

Чи може мобілізація, яка світить восени, прискорити цей процес?

Однозначно прискорить. У людей, які хотіли сховатися, відсидітися або виїхати, буде дуже маленька розвилка можливостей - померти за або проти Путіна. Думаю, що розумні люди, у яких є крапелька мужності, справжнього правосвідомості і совісті, встануть у наші ряди.

Повірте, накачування путінської орди просто живим м'ясом мало що їм дасть. Звичайно, це посилить натиск, підвищить оперативну щільність бойових порядків противника, але всіх цих людей треба годувати, одягати, їм треба постачати паливо і боєприпаси. І чим більше щільність військ противника, тим менше снарядів буде потрібно, щоб їх знищити.

"КАДИРІВЦІ" - СТАДО КЛОУНІВ, СТАДО НІКЧЕМНИХ БАРАНІВ

З приводу ПВК. Зараз кажуть, що в Росії було дві військові компанії - "Вагнер" і "кадировці", залишилася одна. Чи це так?

Їх не одна, їх вже десятки різного калібру. Все це розростається по регіонах. І в певний момент, коли вертикаль влади впаде, вони влаштують... є таке старе російське слово "замятня". Це громадянська війна, міжусобиця. Ось вони будуть "м'яти" один одного, а ми підключимося.

"Кадирівці" взагалі здатні когось "м'яти", щось взагалі робити або тільки стояти у заторах і стріляти по своїх же? Як вони нещодавно влаштували у Маріуполі і періодично влаштовують на тимчасово окупованих територіях.

Тільки так вони і можуть працювати. Більш того, я вам відкрию "страшну військову таємницю" - ще до повномасштабного вторгнення в Україну на території Чечні проводилися якісь контртерористичні заходи. Так ось, у цих заходах нібито брали участь "кадировці". Але насправді у них брали участь російський спецназ і десантники. І ось ці російські десантники і спецназ ходили в гори, підривалися... А "кадирівці" проводили заходи наступним чином: переходили через сусідню гору, різали баранчика, тиждень смажили шашлики, потім поверталися, закривали собі БРки (бойові розпорядження), отримували гроші, і все прекрасно - і вовки ситі, і вівці майже всі цілі, тільки одного-двох баранів зарізали. Ось і все.

Бойовики Кадирова не здатні діяти, впевнений "Цезар" / фото REUTERS

Їм дуже довго створювали імідж диких, легендарних, непереможних воїнів. Але це - стадо клоунів, стадо нікчемних баранів. Вони навіть Пригожина злякалися, що говорити про більш серйозно налаштованих людей?

Повертаючись до ПВК "Вагнер" і до Пригожина. Чи залишились там ті, хто дійсно може підняти протестні рухи? Чи є такі?

Треба визнати, ПВК "Вагнер" була найефективнішою військовою структурою, яка діяла проти України. І ця структура працює по-іншому, не як армія. У ПВК "Вагнер" є рада командирів різного рангу, які володіють певною суб'єктністю. В даному випадку, після загибелі Пригожина, вони можуть колегіально прийняти якесь рішення, вибрати нового лідера. Або вони підуть шляхом диверсифікації, тобто, розпилення своїх сил.

У будь-якому випадку те, що сталося, просто так для Путіна не пройде. Буде це великомасштабний конфлікт або локальні зіткнення - все це буде підточувати і розхитувати його режим.

ПУТІНСЬКИЙ РЕЖИМ ТРЕБА ЛАМАТИ ПОВНІСТЮ

Десь учора прочитала, що навіть якщо Путіна знімуть, то на його місце може прийти Собянін. Як ви до цього ставитесь?

З приводу Собяніна я дуже сильно сумніваюся. В умовах важкої для Російської Федерації війни на чолі поставлять таку травоїдну істоту як Собянін, недоумкуватого Медведєва або Мішустіна хіба тільки у разі компромісного підписання миру або виведення військ з України.

Але треба розуміти, що система залишиться. Якщо система не буде зламана, то буде як у казці: відрубали дракону три голови, а виросло дев'ять. Вони зроблять роботу над помилками, перебудують промисловість і через 5-10 років прийдуть з силами, які буде набагато важче зупинити. Тому я завжди про це кажу: путінський режим треба ламати повністю, його треба знищувати на корені, всю цю гнилу систему.

Путін злякався і сховався у бункері, заявив в інтерв'ю УНІАН представник Легіону "Свобода Росії" / фото REUTERS

Путін втік на Валдай. Тобто, він дійсно боїться, все-таки він віддавав наказ убити Пригожина? Як довго він може просидіти на Валдаї? Як довго він може чекати, що за ним прийдуть?

Він був ініціатором знищення Пригожина. Я думаю, як тільки пройде певна пауза, якщо з боку прихильників Пригожина не буде яскравих активних дій, він з бункера разом з чемодачиками виповзе і піде у Кремль.

Як вам теорія про те, що Пригожин інсценував свою смерть, і що насправді вони з Уткіним давно в Африці?

Я не прихильник конспірологічних теорій. Якщо теоретизувати, що "Марш справедливості", який влаштував Пригожин, був інсценуванням, що це був "договірняк" з Путіним, щоб виявити нелояльних ... Вибачте, такою ціною? Путін висів на волосині. Заварювати спектакль, в якому все може впасти миттєво - це дуже сумнівна ідея. А уявіть, якби Пригожин звернув свій марш, а на сцену б почали виходити умовні російські військові, якась бригада або дивізія, яка б сама пішла на Москву, побачивши, що так можна... Тобто, це все дуже сумнівна теорія. Путін реально висів на волосині. Так, Пригожина б розбили у Москві, я в цьому не сумніваюся, але це дуже сильно б послабило всю систему.

Зараз війна впевнено переходить на територію Росії. Ті ж дрони, та ж смерть Пригожина - все це результат війни в Україні. Ваш рейд на Бєлгород, на окупованих територіях все частіше звучить "бавовна", вибухи на Керченському мосту, знищення С-400 у Криму, успішна операція ГУР на Тарханкуті. Задається правильний темп. Чи є у вас плани здійснювати нові рейди, звільняючи Росію від Путіна?

У нас є стратегічне завдання - зміна путінської диктатури. Тактично ситуація на полі бою змінюється, вона не завжди може розвиватися так, як ми хочемо, це двосторонній процес. Тому ми діємо виключно за наявністю у нас сил і засобів, по готовності наших бійців. Що стосується політичної ситуації, ми намагаємося її використовувати і враховувати.

Щоб у глядачів не виникало сумнівів, що ми якось відпочиваємо, розслабляємося - весь цей час "Легіон свободи" веде бої: наступальні - у Бахмуті, оборонні - на Донецькому напрямку. Ми постійно знищуємо ворожу техніку, причому хороші, рідкісні екземпляри. Регулярно знищуємо командно-спостережні пункти, склади, живу силу противника. Ми весь час працюємо. Нехай українці знають - ми щодня боремося за вашу свободу, за нашу спільну перемогу.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся