Україні продовжать надавати зброю / колаж УНІАН, фото US Army, Twitter О. Резнікова

На першому у цьому році засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), яке загалом стало вісімнадцятим з початку повномаштабного вторгнення Росії, міжнародні союзники України пообіцяли продовжувати надавати зброю для ефективного ураження ворога та посилювати систему протиповітряної оборони України. Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося на брифінгу Міністерства оборони України за підсумками 18-го засідання Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн".

Начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк розповів, що 23 січня відбулася продуктивна зустріч. За його словами, після цієї зустрічі хочеться сказати усім тим, хто піднімає якісь настрої про втрату підтримки, щоб вони відставили паніку.

"Ми почули достатньо важливих заяв від партнерів, достатньо важливих зобов'язань, щоб сказати, що потужна підтримка України триватиме й далі, щоб сказати, що у наступному році Україна отримає багато важливих видів озброєння, зокрема таких, про які ми не будемо говорити до того, коли вони у нас з'являться, але таких, які надзвичайно потрібні Україні для того, щоби ми ефективно вражали ворога як на лінії зіткнення, так й за лінією зіткнення, вражали і знищували логістичні вузли, і послабляли усіма можливими способами", - наголосив Павлюк.

Відео дня

При цьому, він відзначив, що окрему увагу приділили зброї типу "deep strike" (глибокого ураження), здатної уражати ворожі позиції за лінією фронту.

"Є цілковите розуміння партнерів, що нам ця зброя потрібна. Зобов'язання - працювати над тим, щоб Україні надавати більше зброї для подібних ударів. Це абсолютно чітко взяли на себе партнери. Про це говорили", - відзначив Павлюк.

Також увагу приділили протиповітряній обороні (ППО) України.

"Що важливо, що Україна і партнери креативні у тому, щоби вирішувати існуючі проблеми. Крім того, що Україна отртмає достатню кількість ракет для існуючих систем. Партнери - більше, ніж одна країна - працють над модернізацією західних ракет під існуючі радянського зразка пускові системи і протиповітряні системи. Це фактичний апгрейд старих систем", - наголосив Павлюк і додав, що це має робити старі системи більш ефективними.

При цьому, директор Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України, полковник Геннадій Коваленко зазначив, що у контексті започаткування коаліції артилерійських спроможностей, Україна вже має досвід застосування артсистем, які надаються міжнародними партнерами.

За його словами, союзники і партнери України абсолютно чітко розуміють нестачу необхідних боєприпасів, але це не через те, що їх немає на складах, а у зв'язку з тим, що нині темпи виробництва не можуть швидко задовольняти потреби ЗСУ.

"Є чітке розуміння гри в довгу. Тобто, необхідності інвестування у виробництво саме боєприпасів і артилерійських систем", - сказав Коваленко.

Крім того, він повідомив, що обговорювалася диверсифікація поставок артилерійських систем з урахуванням зносу стволів артилерї.

"Є практичні напрацювання, є практичні напрямки, де ми будемо посилювати наші спроможності", - сказав Коваленко.

А Павлюк додав, що увага приділялася темпам нарощування виробництва і виходу на повну потужність створення боєприпасів. Ще йшлося про нарощення виробництва дронів і ракет, які зможуть певною мірою компенсувати нестачу артилерійських снарядів.

"У партнерів та України є чітке розуміння, куди ми рухаємося і як рухаємося у цьому напрямку. Нема такого, що хтось щось не може задовольнити", - зазначив Павлюк.

Оновлено. Також Коваленко повідомив, що наступна зустріч Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-19") відбудеться у середині лютого в Брюсселі.

"Наступна зустріч у форматі буде напередодні засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони в Брюсселі в середині лютого цього року", - сказав Коваленко.

Як сказано на сайті НАТО, зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО відбудеться 15 лютого.

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін закликав союзників не відмовлятися від продовження надання критичної військової допомоги для України.

Вас також можуть зацікавити новини: