Самонавідні касетні боєприпаси Мотив-3М / фото скріншот

Під час штурмів Авдіївки російські окупанти нібито застосували касетні субелементи "Мотив-3М". Вони мають самостійне індивідуальне наведення.

Про це інформує військовий портал Defense Express із посиланням на низку росЗМІ. Ті навіть опублікували відео, на якому показано використання чогось подібного на "Мотив-3М".

"На відео у традиційній для росіян вкрай низькій якості можливо побачити лише роботу "ударного ядра" двох таких, чи подібних до них, суббоєприпасів", - йдеться у повідомленні.

Видання зазначає, що провести верифікацію відео та його локалізацію не є можливим. При цьому застосування ворогом "Мотив-3М" цілком імовірне.

"Загалом "Мотив-3М" використовується для спорядження реактивних снарядів 9М55К1 від РСЗВ "Смерч" та коригованих 9М544 від РСЗВ "Торнадо-С". Також він може входити у спорядження касетних авіабомб РБК-500, а також має увійти у номенклатуру суббоєприпасів нової плануючої бомби (створеної на базі РБК-500), але у цьому випадку, скоріш за все їх можливо виключити", - пояснили військові експерти.

За їхніми словами, принцип дії касетних реактивних снарядів з "Мотив-3М" полягає у розкритті касети з ними над районом скупчення бронетехніки ворога. Далі елементи, спускаючись на парашутах, вмикають інфрачервоні датчики цілі, наводять на них і приводять у дію кумулятивні бойові частини, що працюють за принципом "ударного ядра" - з формуванням високошвидкісного пенетратора.

"Політ останнього на швидкостях у декілька км/с й відповідає за появу на відео характерних "вогневих стовпів". Через те, що ураження цілей відбувається у верхню проекцією бронетехніки, гарантується висока гарантія її виведення з ладу", - пише видання.

Війна Росії проти України - останні новини

Сили, які очолював колишній охоронець президента РФ Володимира Путіна Євгеній Пригожин, намагаються завербувати ветеранів приватної військової компанії "Вагнер" для подальшого повернення на війну в Україні. Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Американське видання, зокрема, посилається на слова колишніх бійців і військових блогерів. За їхніми словами, російські збройні сили активізують свої зусилля з вербування ветеранів воєнізованого угруповання "Вагнер", оскільки Кремль намагається уникнути чергової мобілізації та врятувати частину бойового потенціалу сил після заколоту і загибелі лідера ПВК "Вагнер" Пригожина.

Тим часом речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що в Україні будуть створюватись центри підготовки і перенавчання пілотів, можливо, навіть у воєнний час. Він уточнив, що сьогодні йдеться про передачу навчально-бойових літаків F-16 до майбутнього центру.

"Навчань у Румунії немає. Мені вже три поважних світових ЗМІ запити прислали, щоб поїхати в Румунію і зняти наших льотчиків. Давайте нехай трошки градус від ейфорії спаде і дочекаємось, коли це відбудеться зрештою", - зазначив Ігнат.

Вас також можуть зацікавити новини: