Російські збройні сили вербують колишніх бійців ПВК "Вагнер", аби уникнути чергової мобілізації / фото Міноборони Білорусі

Сили, які очолював колишній охоронець президента Росії Володимира Путіна Євгеній Пригожин, намагаються завербувати ветеранів приватної військової компанії "Вагнер" для подальшого повернення на війну в Україні.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times. Американське видання, зокрема, посилається на слова колишніх бійців і військових блогерів. За їхніми словами, російські збройні сили активізують свої зусилля з вербування ветеранів воєнізованого угруповання "Вагнер", оскільки Кремль намагається уникнути чергової мобілізації та врятувати частину бойового потенціалу сил після заколоту і загибелі лідера ПВК "Вагнер" Пригожина.

Так, за даними видання, четверо колишніх російських ув'язнених, які воювали разом з "Вагнером" на Сході України, заявили, що протягом останніх тижнів отримували дзвінки та повідомлення з пропозицією нових військових контрактів, що підтверджує нещодавні повідомлення російських військових блогерів. Троє колишніх бійців заявили, що їх спеціально закликали приєднатися до Росгвардії - мілітаризованого крила Національної гвардії Росії.

Відео дня

"ПВК "Вагнер" офіційно стає частиною Росгвардії. Вся структура, методи роботи і командири залишаються колишніми", - цитує видання текст листа, який отримав колишній бойовик "Вагнера".

Автори матеріалу зазначають, що автентичність повідомлення не вдалося перевірити, але воно надійшло на тлі ширших зусиль Росгвардії представити себе наступником "Вагнера", розгалуженого прокремлівського воєнізованого формування, яке на піку свого розвитку налічувало десятки тисяч бійців на трьох континентах.

ПВК "Вагнер" в Україні

У вересні ПВК "Вагнер" призупинила вербування найманців. Про це повідомили російські ЗМІ з посиланням на повідомлення в чаті родичів вагнерівців.

В одному з телеграм-чатів по набору з'явилося повідомлення від адміністратора про те, що "у зв'язку з останніми подіями, набір в компанію тимчасово припинений".

За даними видання, бажаючих воювати в складі ПВК записують в "резерв".

Пізніше син ліквідованого ватажка російської ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина Павло став "шишкою" - очолив цю приватну військову компанію, яка тепер входить до складу Росгвардіі.

Вас також можуть зацікавити новини: