РФ таємно розмістила в Криму МіГ-31: чи готуватися українцям до тривог

Експерти уточнили, що ці літаки можуть використовувати для різних завдань. Важливо, яку саме модифікацію перебазували.

Російські загарбники раптово розмістили на аеродромі "Бельбек" (Крим) мінімум чотири літаки МіГ-31. Як зафіксував супутник, вони стоять на відкритих стоянках, прикриті бар’єрами, щоб зменшити можливий розліт уламків у разі "прильоту".

Як повідомляє Defense Express, раптова поява МіГ-31 в Бельбеку цілком корелює з наміром РФ почати патрулювання над Чорним морем літаків-носіїв аеробалістичних ракет "Кинжал". Але з іншої сторони, ці супутникові знімки не дають чіткого розуміння, яку ж саме модифікацію розмістили окупанти в Криму.

"Оскільки тут може бути мова і про МіГ-31К, власне носія ракет "Кинжал". І таким чином "Бельбек" може бути новим майданчиком, або для виконання демонстративних польотів, що можуть супроводжуватись оголошенням тривог по всій території України", - пише видання.

Втім, у Крим могли перебазувати модифікацію МіГ-31БМ - перехоплювач, що може використовувати ракети "повітря-повітря" типу Р-37М з дальністю пуску орієнтовно 200 кілометрів. В цих літаків може бути дещо інше завдання – перешкоджати ракетним ударам Сил оборони України по військовим об’єктам в тимчасово окупованому Криму, із використанням дозвукових крилатих ракет типів "Нептун", Storm Shadow та SCALP-EG.

МіГ-31 в Криму

Днями російський диктатор Володимир Путін заявив, що винищувачі МіГ-31, які є носієм ракет "Кинджал", патрулюватимуть Чорне море. Ці літаки вже знаходяться в окупованому Криму. 

Начальниця координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк заявила, що ці слова Путіна – більше тиск на населення південних регіонів та намагання налякати людей. Вона зауважила, що в разі зльоту МіГ-31К тривогу оголошують по всій країні, тому "з якого рубежу вони будуть заходити на удар, не так принципово".

Вас також можуть зацікавити новини: