Росія не буде поки проводити мобілізацію і справа не у виборах: експерт дав відповідь

Наразі особовий склад РФ дозволяє компенсувати ті втрати, які завдають ЗСУ ворогу на фронті.

Росія поки не буде проводити мобілізацію, оскільки тих сил та засобів, які зараз має армія агресора, достатньо для проведення оборонної операції.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець заявив у ефірі "Еспресо", що для РФ буде умовною перемогою утримати зайняті позиції, а потім перейти у формат виснажливих бойових дій.

"Тих сил та засобів, які сьогодні є у РФ, фактично достатньо, аби проводити оборонну операцію без оголошення загальної мобілізації. Якщо подивитися на втрати противника, навіть в особовому складі, то вони становлять 15-20 тисяч за оцінками Генштабу. А прихована мобілізація у Росії дозволяє поповнювати втрати щомісяця у межах 20 тисяч. Тобто фактично особовий склад дозволяє компенсувати ті втрати, які завдають наші Сили противнику на фронті", - пояснив він.

Поки що експерт не бачить передумов до того, що у РФ оголосять мобілізацію найближчим часом. За словами Згурця, головне завдання зараз перед ЗСУ у тому, щоб підняти рівень втрат противника. У цьому головним чином допомагає артилерія.

"А питання боєприпасів зараз є критерієм оцінки спроможності європейських країн та США забезпечити українську армію. Зараз за рахунок артилерії ми домоглися знищення значної кількості ворожої сили, відповідно, резерви противника підтягуються у першу лінію оборони. Тобто напруження у ворога зростає, резерви зменшуються. Але в цілому забезпечується певна динамічна рівновага у можливостях російської та української арміях. Поки що жодна з армій немає суттєвої переваги на полі бою. Таким чином жодна зі сторін не може забезпечити перехоплення стратегічної ініціативи", - додав експерт.

Мобілізація в Росії

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомляв, що щомісяця в Росії мобілізують близько 20 тисяч осіб.

Екс-начальник української розвідки заявляв, що нова хвиля мобілізації у Росії може відбутися у березні, коли пройдуть місцеві вибори. Тоді планують призвати до 250 тис. людей.

Водночас політолог Валерій Соловей переконаний, що нова хвиля мобілізації в Росії розпочнеться у третій декаді вересня. За його словами, всього планують роздати до семи мільйонів повісток і мобілізувати близько 700 тисяч осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: