Окупанти не готові до війни на виснаження / фото wikimedia.org

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко переконаний, що РФ не готова до війни з Україною на виснаження і не має переваги для перемоги.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Мусієнко сказав під час засідання круглого столу на тему: "Воєнна кампанія російсько-української війни 2023: уроки для України та висновки на наступний рік". Експерт звернув увагу, що не варто переоцінювати військові спроможності Росії, бо на сьогодні не спостерігається ситуація, аби Росія масово перекидувала нову техніку на війну до України, як це було перед повномаштабним вторгненням у лютому 2022 року.

"Путін готувався до війни на виснаження? Відповідь: ні! І не готовий! Росія не готова!", - сказав Мусієнко, і висловив думку, що в РФ усвідомлюють, що вони готувалися до операції зовсім іншого характеру.

Відео дня

"Але коли операція перейшла у затяжну війну на виснаження, що сталося? А сталося те, що король голий, і багато в чому ця міць виявилася дутою", - відзначив експерт.

При цьому, він зазначив, що РФ активно веде інформаційну кампанію на Заході, аби там не розгортали потужності і спроможності з виробництва зброї для України.

Експерт підкреслив, що виробляти зброю для України ніхто не відмовляється, але президент РФ Володимир Путін хоче, аби на Заході відмовилися від такого виробництва.

За словами Мусієнка, в Євросоюзі визнають, що нарощення виробництва озброєння було розгорнуте на 30%, що є недостатнім показником для задоволення потреб України.

"Виник часовий lag (часове відставання). Це пов'язано з тим, що зі складів зброю Україні передали, а для того, щоби поновити це постачання - потрібне виробництво. І хочеш, чи ні, але ми увійдемо у часовий lag від 6 до 9 місяців, поки це виробництво наростять і поки це дасть можливість щось отримати", - сказав Мусієнко.

Водночас, на переконання експерта, в РФ нездатні на 2024-й рік створити наступальне угрупування, яке мало би складатися з підтримкою важкого озброєння, і тому в РФ зацікавлені, аби на Заході перестали виробляти зброю для України.

При цьому, як вважає експерт, снаряди з Північної Кореї не вирішують проблем РФ з тиловим забезпеченням.

"Ну вони ще раз дадуть мільйон снарядів. Вже з цього мільйона снарядів Росія використала 40%... Це допомогло досягти їм стратегічної переваги? Ні!", - наголосив Мусієнко.

Експерт зазначив, що надзвичайно важливо мати психологічну рівновагу Україні і Західним партнерам. "Це і є намір Росії - вони хочуть перемогти нас зараз більше не на полі бою", - сказав Мусієнко.

Він зауважив, що РФ не має якихось істотних успішних просувань на полі бою, а ситуація з колосальними втратами РФ при штурмі Авдіївки це доводить.

"Я не бачу на сьогоднішній день того, що ситуація є критичною. Я бачу, що ситуація є далеко не найкращою для Росії з багатьох точок зору... Попри все, Росія не має на сьогоднішній день такої переваги, щоби перемогти", - наголосив Мусієнко.

Також він сказав, що передбачити точне завершення війни на виснаження неможливо.

"У Росії явно не все гаразд. Щось у них відбувається. Чомусь Шойгу робить заяви в Китаї про те, що вони готові до перемовин. Чому це міністр оборони раптом робить такі заяви? Значить щось у них відбувається в середині. Значить вони зараз напередодні виборів, це помітно, бо Путін не оголошує офіційно, радяться. Значить в середині так званих еліт немає консенсусу, що робити далі з війною? У тому числі піти у виснаження і втрати усе, що вони мають, усе становище, чи спробувати себе врятувати", - сказав Мусієнко.

При цьому, він вважає, що горизонтом планування Росії є ведення війни до 2025 року зі сподіванням, що президентські вибори в США якось вплинуть на підтримку України.

Мусієнко переконаний, що РФ немає плану вести війну проти України десятиліття.

Війна в Україні: новини

Президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники штурмують Авдіївку Донецької області через те, що президент Російської Федерації Володимир Путін хоче здобуття тактичних результатів на полі бою перед оголошенням про висування на президентські вибори у 2024 році.

Вас також можуть зацікавити новини: