Експерти розкрили ймовірні плани росіян на Одесу та область

Ворог наполегливо намагається знищити міст через Дністровський лиман на півдні області.

Російські окупанти намагаються знищити міст через Дністровський лиман на півдні Одеської області, по ньому завдано вже чотири ракетних удари. Таким чином РФ, ймовірно, хоче відрізати Одесу від поставок гуманітарних вантажів з Європи, вважає спікер ОВА Сергій Братчук.

Про це йдеться в матеріалі "РБК-Україна".

Також стверджується, що можливе знищення моста може відрізати українські сили від підкріплення, поставок техніки, озброєння і забезпечення.

"Тоді атакою з Придністров'я можна було б ускладнити нашу ситуацію і оголосити про створення так званого південнобессарабського плацдарму і звідти погрожувати і Одесі, і Молдові", - припускає полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Сергій Грабський.

За словами іншого військового експерта, Михайла Жирохова, удари по мосту можуть означати наміри росіян висадити морський десант на півдні області - якраз за мостом.

Після цього, прогнозує він, варіанти розвитку подій можуть бути різні. Перший з них - ворог пробивається в Придністров'я й звідти завдає удару по Молдові. В іншому випадку можлива атака Одеси та області.

"Якщо подивитися на хронологію подій, то пару тижнів тому була заява одного з генералів російської армії про те, що вони будуть наступати на Миколаїв і далі виходити на Одесу. Потім ми побачили досить дивні заварушки в районі Придністров'я буквально перед початком травневих свят. І це також збіглося з примітною активністю в Одесі та Південній Бессарабії", - зазначив Сергій Грабський.

Експерти також припускають, що ворог може намагатися зміцнити свій контингент на острові Зміїний. Він знаходиться в 40 км від берегової частини Одеської області в Чорному морі. Там росіяни можуть встановити пункт управління і встановити засоби ППО. Таким чином, проглядається план підготовки наступу на Одесу, каже Грабський.

Водночас точні плани ворога неясні через наявність прогалин у них, констатує Жирохов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 10 травня російські окупанти вчетверте потрапили ракетою в міст через Дністровський лиман в Одеській області. Місцева влада вважає, що ворог таким чином намагається порушити логістику в регіоні.