Ворог вивіз на свою територію майже 40 тисяч маріупольців

Без режиму тиші вже майже 100 тисяч людей потрапили на підконтрольну частину України.

Близько 40 тисяч маріупольців депортовані на територію РФ.

Таку цифру в ефірі національного телемарафону озвучив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

"Є така сумна статистика: майже 40 тисяч населення потрапили вже в ДНР або РФ. На жаль, ми знаємо, що розлучають батьків з дітьми, приклад – наша лікарня Вишневського, де наші діти перебували на лікуванні, адаптації. 17 дітей - не розуміємо, в якому напрямку, але поїхали з цієї лікарні, батьки евакуювалися в Запоріжжі", - сказав він.

За словами мера, підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи. Про їхню долю дізнаються з баз РФ.

"На жаль, забирають і документи, і ми потім фіксуємо в базах Збройних сил РФ", - повідомив Бойченко.

Він зазначив, що без режиму тиші з Маріуполя за останній місяць вивезли близько 100 тисяч осіб.

"Зараз майже місяць йде евакуація. У нас немає автобусів взагалі, тому йде евакуація приватним транспортом, яка під обстрілами триває до сьогодні. Без режиму тиші вже майже 100 тисяч населення потрапили на підконтрольну частину нашої держави", - сказав Бойченко.

За його словами, ситуація в Маріуполі залишається надскладною. "У місті немає світла, зв'язку, їжі, води – це досить складна гуманітарна складова, яка вже сьогодні перейшла межу розуміння", – сказав мер.

Він розповів, що за допомогою інвестиційного фонду та Європейського банку реконструкції та розвитку буде створено фонд відновлення Маріуполя. Вже є попередні цифри, скільки потрібно буде грошей для відновлення міста.

"Тільки на півміста - 250 тисяч населення, які ми можемо після перемоги повернути в наше місто і побудувати інфраструктуру, щоб вона працювала і місто працювало – це майже на 11,5 мільярдів доларів США", - сказав Бойченко.

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  • Ворог фактично стер Маріуполь з лиця землі. Місто знаходиться під постійними обстрілами. Основна частина будівель зруйнована. Люди понад місяць перебувають у підвалах без води, їжі, опалення та медикаментів. Окупанти неодноразово порушували домовленості про зелений коридор і не давали вивезти населення. У місті гуманітарна катастрофа.