Комплекси NASAMS здатні збивати російські "Кинджали" / скріншот

Теоретично українська система протиповітряної оборони (ППО) може збивати російські гіперзвукові ракети "Кинджали".

Таку заяву зробив військовий експерт Олег Жданов, зазначивши, що зенітні ракетні комплекси NASAMS та IRIS-T можуть знищувати "Кинджали":

"Якщо вони будуть пролітати у зоні дії цих систем та оповіщення про пуск ракети "Кинджал" буде зроблено у момент пуску. Якщо комплекс встигає, він її може збити".

Відповідаючи на питання, чому у всіх областях України оголошують повітряну тривогу, коли в Білорусі злітають російські винищувачі МіГ-31, які можуть нести гіперзвукові ракети "Кинджал", Жданов зазначив, що це робиться заради безпеки людей:

"Ми не можемо не оголосити повітряну тривогу, тому що дальність пуску ракети "Кинджал" становить 2 тисячі кілометрів. Тобто вони покривають всю територію України".

Експерт погодився з твердженням, що під час цих злетів росіяни намагаються "змальовувати" українську систему ППО.

"Це проблема, але невелика. На сьогоднішній день в Україні не залишилося стаціонарної ППО. Українська ППО мобільна... Вони кожен раз піднімають (авіацію) і кожен раз намагаються "змалювати", швидше за все, намагаються визначити ймовірні райони, де наша ППО займає позиції. Але марно".

Російські ракети "Кинджал" - що про них відомо

Х-47М "Кинджал" - це гіперзвукова аеробалістична ракета. 

За даними з відкритих джерел, после скидання з літака ракета нібито розвиває швидкість, яка перевищує швидкість звуку в 10 разів.

Також повідомляється, що "Кинджали" можуть маневрувати на всій траєкторії польоту і влучати не тільки у стаціонарні об'єкти, а й у надводні кораблі.