Сергій Грабський оцінив загрозу для Харкова з боку Росії / колаж УНІАН зі скріншотів

Росіяни мають стратегічні плани на захоплення Харкова.

Про це військовий експерт Сергій Грабський заявив в ефірі телемарафону. "Чи існує стратегічна загроза для Харкова - так, безумовно існує. Адже для противника Харків залишається важливим форпостом української економіки, військової промисловості, оборонним форпостом. І тому він, як пріоритетна ціль залишається з погляду окупації нашої країни", - сказав він.

Втім, за його словами, для атаки на Харків ворог має зібрати достатню кількість сил та засобів. На цей час така підготовка не ведеться. "Адже військова наука каже, що з кінця Другої світової війни ще жодне місто-мільйонник не було взяти військовою силою. Зібрати для цього 20-30 тисяч контингенту буде явно недостатньо. Ми пам'ятаємо, як у лютому 2022 року ворог майже оточив місто за найсприятливіших для нього умов - чим це закінчилося? Нічим, він відступив", - пояснює експерт.

Відео дня

Крім того, експерт додав, що найближчі 2-3 місяці прямої загрози наступу на Харків немає, адже у противника не формуються для цього достатня кількість сил і засобів. То ж головна проблема для міста на цей час - це удари ракетами, бомбами та дронами. А розмови про можливий новий наступ на Харків - це інформаційна операція проти України.

"Інформаційні операції ворога стали більш витонченими. Адже для того, щоб зробити їх умовно більш правдивими, здійснюється інформаційна атака не лише зі Сходу, а й з Заходу. Якщо ви проаналізуєте ті обсяги матеріалів, які виходять у західних ЗМІ, ви побачите, що там активно розкручуються ці теми - і про атаку на Харків і про "Київ за 3 дні" чи атаки на Одесу. Але ворог протягом століття зробив таку віртуозну систему пропаганди, з якою дуже складно боротися", - додав він.

Важливі новини - Харків зараз у центрі уваги

Раніше російське видання "Медуза" з посиланням на джерела у владі заявило, що диктатор Володимир Путін планує закінчити війну захопленням Харкова.

За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, якщо РФ вирішить атакувати Харків суходолом - це стане фатальним рішенням для армії ворога. Натомість мер Харкова Ігор Терехов назвав розмови про можливий наступ РФ на місто інформаційною операцією ворога.

Вас також можуть зацікавити новини: