Росія більше не обстрілює Україну ракетами Х-101/555: у чому причина / фото wikipedia.org

Військовий експерт Олександр Коваленко розповів, чому Росія перестала обстрілювати Україну крилатими ракетами авіаційного базування Х-101/555.

За словами Коваленка в його соцмережах, такі ракети РФ не застосовує по території України з 24 червня.

"Це дивне явище, оскільки вся інша номенклатура ракет застосовується досить активно. При цьому, виробництво Х-101/555 в РФ активне. Все це змушує задуматися над питанням, у зв'язку з чим настільки тривала пауза, навіть провал, у використанні цих ракет?", - зазначив він.

Відео дня

Експерт упевнений, що існує два найбільш реалістичних варіанти таких дій РФ. 

Він вважає, що це накопичення боєкомплекту або на День Незалежності України, або до опалювального сезону для чергової хвилі енерго-терору.

"Говорячи про виробництво Х-101/555, то в місяць цей показник у росіян становить 35-40 ракет. Тобто, на сьогоднішній день, тільки за рахунок виробництва вони збільшили свій БК на 40 од. Якщо говорити про терор на День Незалежності, то до того моменту Х-101/555 буде накопичено не менше 80 ракет", - розповів Коваленко.

Він підкреслив, що в даному випадку має на увазі саме виробництво і накопичувальний потенціал за рахунок нього.

У той же час, в період опалювального сезону цей потенціал може становити не менше 160 ракет. Така кількість ракет може дозволити Росії зробити до трьох масованих ракетних ударів або розтягнути удари обмеженим боєкомплектом на місяць і більше в залежності від періодичності ударів і кількості застосовуваного боєкомплекту.

"Інших причин для даної паузи я не бачу, тільки підготовка до терору", - заявив експерт. 

Коваленко додав, у зв'язку з цим партнерам України протягом наступного місяця або максимум трьох було б доречно забезпечити поставку Україні комплексів малого, середнього, а також великого радіусу дії для запобігання майбутньої хвилі терору. 

"Загроза очевидна і реакція повинна бути відповідною", - сказав він.

Росія обстрілює Україну

Як повідомляв УНІАН, останню атаку такими ракетами по Україні РФ здійснила 23 червня, випустивши з чотирьох бомбардувальників Ту-95мс з Каспійського моря 13 крилатих ракет Х-101/Х-555.

Російські удари були спрямовані, зокрема, на військовий аеродром у Хмельницькій області, проте сили ППО збили всі повітряні цілі.

Вас також можуть зацікавити новини: