Зараз Херсон окуповано російськими терористами / фото суспільне

Російські окупанти замінували теплогенеруючі підприємства Херсона і, ймовірно, підірвуть їх, коли українська армія почне звільняти місто.

Про це розповів "Апострофу" херсонський журналіст Костянтин Риженко.

Він також прогнозує, що після звільнення Херсона на місто чекає низка комунальних проблем, оскільки під час окупації ним ніхто не займався.

Відео дня

"По-перше, ніхто до опалювального сезону не готувався. Немає ні номінації на газ, ні реструктуризації боргів для ТЕЦ від "Нафтогазу". Це підготовчі процеси, які повинні були бути, не кажучи вже про те, що все заміновано. Якщо наші підходять, окупанти швидше за все це підривають, і все місто залишається без тепла. Це перша критична річ, на яку варто орієнтуватися. Незалежно від того, як буде йти гуманітарна ситуація, люди швидше за все будуть без тепла", - говорить журналіст.

За словами Риженка, під час контрнаступу є ризик пошкодження різних комунікацій - електрики, водопостачання, постачання газу.

"Вони в ході боїв неминуче страждають. При випадкових прильотах можуть серйозно постраждати електричні підстанції. Потрібно вже зараз думати, а що ж робити, якщо раптом... Якщо буде другий Маріуполь, і якщо ми обійдемося малою кров'ю", - сказав він.

Журналіст закликав "сподіватися на малу кров, але готуватися до другого Маріуполю": робити запаси води і пристроїв для її очищення, продуктів, медикаментів.

Раніше один з жителів Херсона зізнався, що містяни чекають на його звільнення Збройними силами України і бояться повторного захоплення росіянами. "Люди дуже бояться. Вони дуже хочуть, щоб ЗСУ звільнили Херсон і змогли його утримати. Люди бояться, що якщо Херсон звільнять без належної підготовки і не зможуть утримати місто, то якщо росіяни вдруге зайдуть, почнеться різанина. Цього люди дуже бояться", - каже чоловік.