Що робити ракетному обстрілі / фото t.me/luhanskaVTSA

Постійні ракетні обстріли стали жахливою частиною повсякденності українців. Жодна область не захищена від ракет на 100%. Росія намагається знищити всю інфраструктуру України і не шкодує навіть житлові будинки і школи, а також відкрито погрожує ударами по Києву. 

Розбираємося, як поводитися при загрозі ракетних ударів, куди можна і не можна ховатися і що взяти з собою.

Де ховатися під час ракетного обстрілу

Під час загрози ракетного обстрілу найкраще ховатися в таких місцях:

Відео дня
  • бомбосховище;
  • метро;
  • під'їзди без вікон.

Якщо поблизу немає безпечного укриття, то сховатися можна удома. При цьому потрібно пам'ятати про правило двох стін - між вами і вулицею з усіх боків має бути мінімум 2 стіни. Сядьте в кутку кімнати нижче рівня вікна. Навпроти вас повинна бути стіна.

Не рекомендується ховатися на кухні, оскільки там багато тендітних предметів, і у ванній, якщо там є дзеркало. 

Якщо ви на майданчику, то вибирайте внутрішню частину, без зовнішніх стін і вікон. Стояти посеред прольоту не потрібно, краще сядьте на сходинках. Якщо ви в багатоповерхівці, то важливо спуститися мінімум на два поверхи нижче даху. У триповерховому будинку найбезпечнішим вважається середній поверх.

Якщо обстріл ракетами застав надворі, то лягайте на землю і прикрийте голову руками, а рот відкрийте. Якщо ви будете якомога ближче до землі, ваші шанси вижити зростають. Відійдіть від натовпу, оскільки там вище ризик ураження осколками.

Якщо при ракетному обстрілі ви опинилися в машині або громадському транспорті, вийдіть з автомобіля і йдіть до найближчого будинку або укриття. Якщо до будівель далеко, то відійдіть від машини подалі, лягайте на землю і закрийте голову. Ховатися під машиною вкрай небезпечно! Якщо обстріл такий щільний, що немає можливості вийти з машини - пригніться в салоні якомога нижче і закрийте голову.

Як заздалегідь підготуватися до ракетних обстрілів

Продумайте шлях до укриття заздалегідь і приберіть всі предмети, які можуть заважати вам по дорозі. Залиште двері укриття відкритими, щоб могли сховатися інші люди.

Заздалегідь зберіть тривожний чемодан з питною водою, консервами, печивом, енергетичними батончиками, аптечкою і копіями документів. Залиште валізу в доступному місці, де ви в будь-який момент можете взяти його на бігу.

Вас також можуть зацікавити новини: