Російський танк Т-72Б / фото Мінборони РФ

Метод комбінованого бронювання башт російських танків Т-72Б бездарно скопіювали у німецьких танків Leopard 2.

Про це розповів військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, коментуючи як днями башту російського танка Т-72Б3 пробив постріл РПГ-7: При цьому, влучання прийшлося у динамічний захист "Контакт-1". І ні пасивна броня, ні динамічний захист, не змогли запобігти наскрізному пробиттю".

"Танки Т-72 не відразу стали використовувати метод комбінованої броні, а лише після того, як радянський гурток моделістів УВЗ отримали доступ до секретної інформації про аналогічну розробку німців, завдяки чому відразу ж стали копіювати цей метод. Суть полягала в розміщенні пакета з широкої сталевої пластини, шару інертного наповнювача і сталевої пластини меншого розміру. Такий пакет дозволяє полегшити вагу башти, при цьому підвищити її стійкість до пробиття. Але це якщо все зроблено з розумом, - зазначив експерт. - Звичайно ж, на танку Т-72 все зробили через... нішу для пляшечки".

Відео дня

Коваленко додав, що в танку Leopard 2 дані пластини розміщувалися під варіативним кутом 70 градусів, а в Т-72 пластини поставили під кутом 90 градусів:

"Таким чином, під час влучання у башту, під певним кутом, у боєприпасу була висока частка ймовірності пройти крізь пластини без особливих перешкод".

Крім того, оглядач зазначив, що навіть у хвалених росіянами танках Т-90 (навіть Т-90М "Прорив"), які "не мають аналогів у світі", компонування броні аналогічна: "Адже Т-90 - це і є Т-72Б після дешевої пластики і ін'єкцій ботокса".

Росіяни бездарно переробляють військову техніку - приклади

Раніше експерт розповідав, як російські військові встановлюють флотські гармати 2М-3М на радянські тягачі АТС-59Г зразка 1969-го року, які вироблялися до 1980-го.

Також він показував перероблений російський танк Т-90М "Прорив", відзначаючи наступне: "Чим цей Т-90М "Прорив" не догодив? А тим, що протикумулятивна сітка під його вежею заліплена динамічним захистом "Контакт-1". Тобто, на вібруючу сітку, начепили цеглу динамічного захисту, щоб підвищити захист ослабленої зони Т-90М".