"У росіян закінчується регулярна армія. Вони не встигають навчати особовий склад і намагаються брати кількістю", - майор Максим "Номура" Басов

15:55, 26.10.2023
5 хв. Інтерв'ю

Замкомбата 410-го окремого стрілецького батальйону 41-ї ОМБр, майор Максим Басов (позивний "Номура") в інтерв’ю УНІАН розповів про ситуацію на Куп’янському напрямку, тактику ворога та підготовку оборони до зими.

Максиме, зараз все більше інформації про те, що ворог почав застосовувати керовані авіабомби зокрема по цивільних. Як саме ворог використовує КАБи на Куп’янському напрямку?

Вони їх використовують по піхоті, позиціях, в поле просто десь скинути, чи в місто посеред вулиці в нічний час, де нікого і нічого немає. Думаю, що це такі терористичні акти - залякування місцевого населення. Вони працюють на підсвідомість людей.

Яку тактику росіяни застосовують на цьому напрямку?

Окупанти активно використовують тактику малих груп. 2-3 військовослужбовці заходять в якийсь погреб, посадку, або бліндаж і так впродовж 2-3 діб. В результаті, там їх виходить до взводу. Навіть буває більше.

Також окупанти починають активно йти на штурм наших позицій. Вони використовують таку специфіку в атаках - спочатку скидають з "мавіків" газові бомби. Це такі вибухівочки - саморобні пристрої, куди закачується отруйний газ, який викликає сльози і задишку, тому у нас всіх є протигази. Вони застосовують це вже півроку… Після такої атаки відпрацьовує артилерія, і потім йде штурм самої позиції.

Також залітають "мавіки" зі скидом - ВОГи, гранати Ф-1. FPV-дрони літають, але на цьому напрямку їх не дуже використовують. Тут, в основному, - артилерія, бомби КАБи, дрони Zala. Декілька тижнів тому ми збили "Орлан" та Zala з автомата Калашнікова.

За останній час тут були масові ворожі штурми з піхотою та технікою?

Так, це відбувається на напрямках Орлянське і Синьківка. Але ми все контролюємо і все у нас виходить. Тут окупанти намагаються будь-яким чином - живою силою, технікою - штурманути, взяти місто чи посадку, чи взагалі хоч якийсь клаптик землі, бо їм це дуже потрібно.

Російська армія не велика, а довга. І ніяк не може закінчитися. Вони беруть кількістю, а не навченістю. Якщо окупанти відступають - це для них смерть. Їх там свої вб'ють. Туди можна або 200, або 300 повернутися. Вони втрачають свої БПЛА і техніку по 2-3 одиниці за добу. Пересування у них, в основному, відбувається вночі та під прикриттям листя, поки воно ще є. Це доцільна тактика, тому що навіть артсистема - міномет чи САУ - один постріл витратить або на дві людини, чи на 30 людей. Звичайно, краще на 30. Вони це розуміють, тому по 2-3 людини заходять в нори, здійснюють перегрупування і висуваються у складі взводу.

Це йде піхота з РПГ?

Так. Вони намагаються застрибнути в окоп і взяти взводний опорний пункт. Після того, як вони застрибнули в окоп, в залежності від того, чи буде там паніка, туди можуть висунутися ворожі групи на бронетехніці з піхотою, яка займає окоп. Такою тактикою можна брати до ротного опорного пункту, але лише у тому випадку, коли непідготовлений особовий склад, не навчений і без взаємодії в цьому підрозділі. У нас такого немає - всі навчені, на полігони виїжджаємо, все обладнуємо.

Росіяни вже півроку намагаються просунутися на цьому напрямку, але їм це не вдається...

Їм потрібно це місто, щоб зайти і зайняти логістичне забезпечення. Звідси дуже близько до кордону, і вони можуть підвозити все сюди потягом…

У них зменшився потенціал і відбулася ротація. Багато їхнього особового складу не орієнтується на місцевості. Вони навіть самі виходять до нас, можуть заблукати. Тобто в них не навчений особовий склад і немає тієї артилерійської підтримки, яка була у 2022-му році. Вони потихеньку почали видихатися. Вже не так масово йдуть обстріли з "Градів" і т. д.

Також у них дуже багато позицій, які треба забезпечувати та утримувати. Вони прекрасно розуміють, що в них залишилося не так багато артснарядів. Крім того, наші артилеристи знищують їхні артустановки та міномети, підбивають танки. Не так багато в них лишається бронетехніки і систем, з яких вони можуть відпрацьовувати по позиціях. Дуже великий фронт у них. Вони кидають артилерійські сили туди, де більш доцільно застосовувати снаряди. А тут більше працює авіація - в основному, гелікоптери та Су літають.

Які моделі ворожих танків ви спостерігаєте тут?

Переважно це Т-64 і Т-72. Броня є броня, але з ними набагато легше воювати, ніж їм з нами. Регулярна армія у них закінчується. Вони не встигають навчати особовий склад. Намагаються брати кількістю. Лізуть, лізуть і лізуть.

А що з нашою обороною?

В нас тут все, як має бути, як "пише книжка". Оборона у два-три ешелони. Ми готові їх зустріти в будь-який час і дати відсіч.

Скільки, приблизно, знищується окупантів за добу?

Порядок знищення ворога - це близько 300-400 військовослужбовців за добу.

На вашу думку, на що слід очікувати взимку?

До зими треба підготуватися. Припустимо, що ми вже готові і в нас все обладнано. Якщо ворог захоче йти вперед, то взимку - це не так, як влітку. Місцевість не дозволяє їм пересуватися по посадках та лісах. З їхньої сторони було б недоцільно йти на наші вже підготовлені позиції. Але ми проводимо розвідку, дорозвідку. Думаю, що ми будемо потихеньку просуватися вперед.

Вони планують вихід до залізничної дороги, але це буде не на їхню користь, тому що ми також це розуміємо, готуємося та очікуємо. Це може бути, але навряд чи, бо Авдіївку вони намагаються вже п'ятий рік взяти, і в них не виходить. Зараз вирішили просто "м'ясом" взяти, але в них нічого не вийшло. Просто кинути людей і покласти особовий склад за півдоби – це,  вважаю, недоцільно.

Дмитро Ключко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся