У ТКГ заявили, що Росія може використати Януковича для "легалізації" вторгнення в Україну

Раніше Рада позбавила Януковича статусу президента. Нині він переховується від українського правосуддя в Росії та судиться з парламентом.

Росія може використати Віктора Януковича, якого Верховна Рада раніше позбавила звання президента, для "легалізації" свого військового вторгнення в Україну.

Таку думку висловив учасник Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Сергей Гармаш в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Я думаю, що Віктор Янукович буде використаний чисто для того, щоб направити Путіну (знову ж таки це вже було) таке "прохання" про те, щоб він увійшов. І юридично в Путіна "будуть" такі підстави. Але це якщо наш суд вже зовсім з глузду з’їде і поверне Януковичу його повноваження. Я сподіваюся, що не настільки вже наші судді... Не знаю, не буду дипломатично казати - які", - сказав Гармаш.

Янукович судиться з Радою через позбавлення статусу президента: деталі

22 лютого 2014 року після втечі Януковича до Російської Федерації Верховна Рада ухвалила постанову щодо його самоусунення. Парламент встановив, що Янукович "у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки.

Читайте такожУ разі вторгнення Росія "не зупиниться на Україні" - посол у США

4 лютого 2015 року парламент ухвалив закон про позбавлення Януковича звання президента України.

27 листопада 2021 року прес-секретар Олександра Януковича Юрій Кірасир анонсував, що екс-президент України Віктор Янукович оскаржить у суді постанову Верховної Ради про його відсторонення з поста глави держави. 30 грудня стало відомо, що Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом Януковича до Верховної Ради.

Позивач просить встановити відсутність у Верховної Ради компетенції (повноважень) на прийняття актів про самоусунення президента. Суд призначив розгляд справи з викликом сторін на 16 лютого 2022 року на 10:15.

Нещодавно стало відомо, що Янукович подав до ОАСК ще один позов проти парламенту.