Росія атакувала Україні з Ту-95МС / фото Міноборони РФ

Сили протиповітряної оборони України вранці 8 грудня збили 14 з 19 запущених російських крилатих ракет. Про це сказав речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Попередньо, було запущено 19 ракет крилатих ракет Х-101 і Х-555. Маємо непоганий результат протиповітряної оборони - це 14 знищених крилатих ракет", - наголосив Ігнат.

Речник уточнив, що ворожі ракети були знищені на Київщині та Дніпропетровщині. Він сказав, що російські ракети спочатку тримали курс в напрямку міста Дніпро, але орієнтовно у небі над Дніпропетровщиною частина ракет розвернулася і попрямувала на Київ, а частина вдарила по об'єктах інфраструктури у Дніпропетровській області.

Відео дня

"На жаль, не вдалося збити усі. На жаль, повідомлено вже і про загиблого. Будемо сподіватися, що не буде більше таких жахливих історій", - наголосив Ігнат.

Також в Ігната запитали, чому інформація про запуск ракет з'явилася лише тоді, коли російські літаки Ту-95МС вже були в небі на пускових рубежах, а не тоді, коли тільки злетіли з аеродрому. 

"Не завжди інформація надходить так оперативно, як би нам того хотілося", - сказав Ігнат.

Речник зазначив, що інформацію про загрозу надає українська розвідка, а також Західні партнери, які попереджають як про пуски крилатих ракет "Калібр", так і про пуски балістичних ракет, і про злети російської стратегічної авіації. 

"У будь-якому разі, інформація про пуски з'явилася заздалегідь, було доволі багато часу, щоб люди відреагували. Крилата ракета - це не балістика, і це не "Кинжал". Вона летить зі швидкістю 650-900 км на годину, тобто дозвукова, і навіть з моменту виходу літаків на рубіж і пусків є достатньо часу, щоб йти в укриття", - відзначив Ігнат.

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, усього РФ задіяла для ранкового удару сім літаків із району Саратовської області.

"Частина ворожих ракет була спрямована на об’єкти інфраструктури на Дніпропетровщині. Інша група, долетівши до Дніпра, змінила напрямок руху в бік Києва", - говориться у повідомленні.

Ракетний удар вранці 8 грудня

Як повідомляв УНІАН, вранці 8 грудня українські військові попередили про пуски крилатих ракет з російських стратегічних бомбардувальників Ту-95МС.

Біля 7 ранку ракети над Дніпром змінили напрямок на захід. Пролетівши над Кіровоградською і Черкаською областями в напрямку Київщини. Ракети курсом на Київ з південного напрямку. О 7:38 у Київській МВА повідомили, що на околицях Києва працює ППО.

Зранку ворог атакував Павлоград Дніпропетровської області.