Основна роль винищувачів F-16 в Україні полягатиме у підсиленні ППО / фото ua.depositphotos.com

В Румунії на військово-повітряній базі Фетешті, що у 150 кілометрах на схід від столиці країни Бухареста, відкривається Європейський навчальний центр F-16. Там українські пілоти проходитимуть навчання на винищувачах F-16.

Про це у понеділок, 13 листопада, оголосили міністр оборони Румунії Анджей Тільвар і його нідерландська колега Кайса Оллонгрен, інформує Deutsche Welle.

Передбачено, що Нідерланди нададуть від 12 до 18 літаків F-16 для здійснення тренувань українських та румунських пілотів. Однією з важливих умов угоди є надання компанією Lockheed, виробником F-16, інструкторів та технічного персоналу для забезпечення навчальних програм.

Зазначено, що підготовка пілотів може зайняти близько півроку. Крім того, Нідерланди обіцяли передати Україні 42 винищувачі F-16, хоча не всі з них будуть виділені на потреби ЗСУ, адже частина літаків буде використовуватися для навчання.

Крім Нідерландів, літаки також обіцяли постачати Данія (19 одиниць), Норвегія (до 10) та Бельгія (починаючи з 2025 року, кількість літаків поки не розкрита). За оптимістичним сценарієм, Україна очікує отримати перші F-16 вже у першій половині 2024 року.

Оновлено о 16:39. В мережі з'явилося відео перших польотів українських пілотів на F-16 на військовій базі Фетешті в Румунії.

Навчання на F-16 українських пілотів

У жовтні українські пілоти завершили курс мовної підготовки і почали навчання на F-16 на авіабазі в американському штаті Арізона.

Невелика кількість пілотів, які прибули в США минулого місяця для участі в курсах англійської мови на базі ВПС Лакленд в Техасі, пройшли перший тест на знання англійської мови і були направлені на авіабазу Національної гвардії Морріс в Арізоні.

Там вони проходять тренування в 162-му авіаційному крилі, головному навчальному центрі ВПС F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: