В Україні створювали" брата " Bayraktar / фото BaykarTech

Новий український дрон, який частково презентували в "Укроборонпромі" і вже навіть прозвали "літаючим хаймарсом", не можна порівнювати з іранськими дронами-камікадзе Shahed-136.

Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський.

Експерт нагадав про українську розробку дронів "Горлиця", яка в силу об'єктивних і суб'єктивних причин в 2019 році зупинилася.

"Порівнювати їх з Shahed було б просто неправильно, тому, що у них різний принцип дії. "Горлиця" – це не "камікадзе", це дрон, який міг на велику відстань доставляти певну кількість боєприпасів, такий вдосконалений "брат" Bayraktar, з більш далеким радіусом дії. Яку масу боєприпасів він може нести – мало відомо, оскільки роботи не були закінчені", – заявив Грабський.

"Shahed – це зовсім інший тип зброї. Це знаряддя терору, яке можна зробити в кустарних умовах. Коли ми з колегами розбирали, з чого він складається, – був спочатку шоковий стан: "і ось цим вони нас хочуть налякати?". А потім розуміємо – так, – додав експерт. – Shahed є відображенням цієї "кустарщини", але при цьому має дуже високу терористичну загрозу. Тому порівнювати їх навіть з нашою потенційною "Горлицею", і тим більше з Akıncı, Kizilelma або Bayraktar TB2 – неприпустимо".

На думку Грабського, Україні необхідно розглянути питання знищення місць, де Shahed виробляються, зберігаються: "І ось для цього нам потрібні будуть вже дрони нового покоління".

Нові українські дрони: що відомо

В Україні анонсували виробництво українських дронів, які у перспективі зможуть долітати до Москви.

За словами військового експерта Юрія Федорова, ці дрони булуть "більш потужні і більш серйозні":

"Я бачив інформацію, що в Україні будується завод спільно з турецькою фірмою, яка виробляє знамениті Bayraktar... Цілком можливо, що ці більш серйозні дрони зможуть долетіти і до Москви".