Експерт пояснив, чи можна витягти молодь з закордону на заміну "старим" бійцям ЗСУ / фото 24 ОМБр імені короля Данила

Попри активну підтримку України, суспільство закордоном дивується: чому в її армії одні "дядьки" та "інваліди", коли їхні країни заполонили здорові молоді українці.

Пропозиція відправити сотні тисяч "потенційних" військовослужбовців назад в Україну вже лунала від одного з депутатів німецького Бундестагу. Однак, за словами керівника безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХІ Павла Лакійчука, це внутрішня проблема, яку має подолати уряд України.

Наразі ситуація з військовозобов'язаними перетворилася на "український нонсенс", акцентував він та навів в приклад свою нещодавню розмову з рядом європейських колег. 

Відео дня

"Вони були дещо шоковані, коли я їм пояснював, що в Україні воюють дядьки на фронті. Основну масу складають 40-45-річні старі дядьки, інваліди вже. Чому? Тому що молодь не може бути призвана в армію", - заявив він в інтерв'ю Radio NV.

Він визнав, що суспільство Європи не розуміє, навіщо допомагати Україні, коли її ж чоловіки призивного віку трапляються на кожному кроці, а ще й отримують допомогу від Німеччини, Польщі, Чехії чи іншої країни-партнера.

З огляду на іноземне законодавство - все відбувається в межах дозволеного. "Це біженці, які рятуються від війни... Їм не подобається жити в державі, де війна. Вони шукають, де безпечніше, де краще", - вказав він.

Врегулювати це питання має саме Україна: "І в цьому випадку в мене відповіді немає", - визнав Лакійчук. Він акцентував, що наразі в Україні всі чоловіки молодші за 20 років - це "допризовники". Далі, до 27 років, вони "призовники", тобто їх можуть призвати до армії на строкову службу і рік-півтора року навчати захищати країну. І лише потім українець набуває статусу "військовозобов'язаний". 

Але частіше було інакше: українці до 27 років взагалі не отримували ніякої строкової підготовки, але все одно ставали військовозобов'язаними. "З 27 років байдуже, він служив строкову, не служив, він стає військовозобов'язаним. І він [мобілізується] в армію захищати Батьківщину", - акцентував експерт. 

Але так було до війни - у воєнний час призов на строкову службу припиняється. Тоді і починається вище згаданий "нонсенс".

"Ці люди нікому нічого не повинні. І якщо хлопцю 20, 21, 22, 23, 24 роки - він призовник, він не може бути призваний в армію, тому що він призовник, а не військовозобов'язаний. Тобто найпродуктивніша категорія людей (за фізичними даними) під захист своєї батьківщини не потрапляє", - вказав на головну проблему з призовом Лакійчук.

Україна може офіційно дозволити чоловікам виїжджати 

Наразі Верховна рада України розглядає законопроект, за яким може офіційно дозволити чоловіка виїжджати закордон на законних підставах. Як відомо, зараз такої можливості немає (є лише кілька винятків від держави). 

Як відомо, відповідну ініціативу зареєстрував народний депутат від "Слуги народу" Георгій Мазурашу. Над нею Рада думає з вересня 2022 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: