Виїзд чоловіків за кордон Україна 2023 - що пропонує законопроект / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, ДПСУ

В Україні можуть дозволити виїзд чоловіків за кордон при виконанні деяких вимог. Якщо Верховна Рада проголосує за такий законопроект, то українські чоловіки зможуть законно залишати країну на певний період. Нагадаємо, що зараз виїзд чоловіків за кордон під час воєнного стану заборонений, за деякими винятками.

Законопроект про виїзд чоловіків з України зареєстрував народний депутат від "Слуги народу" Георгій Мазурашу. Він знаходиться на розгляді у Верховної Ради з вересня 2022 року. Ми розібралися, що пропонує автор законопроекту і за яких умов чоловікам дозволять виїжджати, якщо закон приймуть.

Виїзд чоловіків з України - новий закон

Автор законопроекту пропонує дозволити виїзд чоловіків за кордон в Україні при виконанні деяких умов. Військовозобов'язані чоловіки зможуть залишати країну при наявності одного з наступних документів:

Відео дня
  • документ про навчання чоловіка в закордонному університеті;
  • дозвіл органів державної влади на виїзд у відрядження, в тому числі для перевезення гуманітарних вантажів;
  • письмове погодження на виїзд від ТЦК;
  • документ про наявність банківського рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а також документ про передачу банку нотаріально завіреної заяви про добровільні внески в розмірі податків з мінімальної зарплати на період перебування за кордоном, і дозвіл відраховувати ці гроші щомісяця на спеціальний рахунок ВСУ.

Таким чином, при прийнятті закону фактично дозволять виїзд чоловіків з України за гроші. Простіше кажучи, для виїзду за кордон чоловік повинен буде мати на банківському рахунку як мінімум 12 945 гривень і не витрачати їх, а також платити на спецрахунок ЗСУ 1306 гривень за кожен місяць перебування за кордоном.

Що буде з чоловіками, які вже виїхали за кордон

З чоловіків, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року, автор законопроекту пропонує стягувати добровільні внески при поверненні в країну. Якщо ж такий чоловік не зможе документально підтвердити наявність права на відстрочку від мобілізації, то вони повинні будуть перерахувати для ЗСУ 25 890 гривень за кожен місяць перебування за кордоном під час воєнного стану.

Більшість адвокатів вважає, що законопроект про виїзд чоловіків за кордон за 13000 грн прийнятий не буде. Адже в разі його схвалення чоловіки можуть почати масово виїжджати з України, що принесе велику шкоду економіці і негативно вплине на темпи мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: