В Україні триває війна / фото 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Поки вся Україна готується до третього року повномасштабної війни з Росією, її лідери борються на новому фронті: утримання уваги західних союзників, пише The Wall Street Journal.

"З тих пір, як бойовики ХАМАС напали на Ізраїль 7 жовтня, що викликало переважну реакцію в Секторі Гази і за його межами, увага Заходу переключилася на Близький Схід. Дипломати і військові чиновники зараз приділяють цьому питанню ще більше уваги, оскільки США і Великобританія вживають заходів у відповідь проти атак на судна і військово-морські конвої з боку повстанців-хуситів, які є союзниками Ірану", - йдеться у публікації.

Вказується, що у той час як на Близькому Сході розгорається конфлікт, боротьба України за вигнання російських військ, які контролюють приблизно 20% території країни, застопорилася без ознак неминучого прогресу.

Відео дня

"Українські лідери не зацікавлені у переговорах, які могли б змусити їх поступитися територією Росії, кажуть дипломати, навіть попри те, що західна допомога Україні стикається зі зростаючими політичними перешкодами", - пише WSJ.

Видання нагадує, що фінансування нової військової допомоги США на суму до 60 мільярдів доларів застрягло у Конгресі, а лідери Європейського Союзу борються з пропозицією про фінансову підтримку в розмірі понад 50 мільярдів доларів для України на наступні чотири роки після того, як Угорщина наклала вето на цей план.

Зазначається, що зусилля західних лідерів щодо забезпечення громадської підтримки Києва ускладнив "провал контрнаступу ЗСУ", і тепер аргументи більше зосереджені навколо загроз, що виходять від перемоги Росії. На додаток до цього в жовтні увага світу переключилася на конфлікт між Ізраїлем та ХАМАСом, додає видання.

Разом з тим офіційні особи США і Європи стверджують, що не будуть чинити тиск на Київ з метою змусити почати переговори з РФ про припинення вогню.

"Хоча допомога США Україні застрягла в Конгресі, адміністрація Байдена наполягає, що знайде спосіб її надати, а офіційні особи кажуть, що у них немає альтернативного плану", - констатував WSJ.

Допомога Україні - актуальне

Як писав УНІАН, президент України Володимир Зеленський повідомив, що вже 1 лютого очікує позитивний результат щодо розблокування створення Українського фонду на суму 50 млрд євро від Європейського Союзу:

"Що стосується багатомільярдної довготривалої підтримки у розмірі 50 млрд євро - працюємо над тим, щоб мати позитивне рішення 1 лютого. Побачимо з вами 1 лютого реальний результат".

Вас також можуть зацікавити новини: