За допомогою літаків F-15 та F-16 українські захисники змогли б повністю деокупувати території в жовтні-грудні / фото US Air Force

Американські винищувачі F-15 та F-16 могли б допомогти Збройним силам України здобути перемогу в розв'язаній Росією війні до кінця поточного року.

Такий прогноз зробив військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі, військовий льотчик-інструктор Роман Світан, зазначивши, що за допомогою цих літаків українські захисники змогли б повністю деокупувати території у жовтні – грудні, передає 24 канал.  

"Ми могли б закрити своє небо і не так піддавалися б ракетним ударам росіян, адже літаки є дуже хорошою платформою для перенесення протиракетних систем ближче до точки зустрічі", – зазначив Світан.

За його словами, всі країни світу використовують ці літаки з метою протиракетної оборони. Експерт упевнений, що зволікання в передачі ЗСУ літаків призводить до проблем в повітрі і до заморожування просування захисників на різних напрямках фронту.

Зазначається, що винищувачі F-15 і F-16 можуть переносити дуже багато високоточної зброї (ракети класу "повітря – земля", авіабомби та певні протиракети), яка необхідна на полі бою – вглиб до 100 кілометрів.

Чи отримають ЗСУ американські винищувачі F-15 та F-16: що повідомлялося

Нагадаємо, раніше командувач ВПС США в Європі та Африці генерал Джеймс Хекер висловлював думку, що, ймовірно, Україна отримає американські винищувачі F-16 тільки через два-три роки, але тільки після того, як відповідне рішення про постачання буде прийнято.

Видання Politico ще на початку вересня повідомляло, що Україна просунулася в переговорах з США про надання літаків F-16 та систем Patriot.