Жданов спрогнозував, чи отримає Україна винищувачі F - 35 / REUTERS

Україні можна навіть не розраховувати на те, що їй передадуть малопомітні багатофункціональні винищувачі-бомбардувальники п'ятого покоління F-35.

Впевненість у цьому висловив військовий експерт Олег Жданов, назвавши три головні причини, чому Захід не дасть літаки такого типу Україні: "Про F-35 навіть не йдеться. Навіть на F-22 Raptor можна не розраховувати".

"Не сподівайтеся, річ у тім, що F-35 - це машина зовсім іншого покоління. Це раз. Друге - вартість цієї машини просто позамежна у порівнянні з F-16. І третє - країни стоять у черзі на отримання F-35. Дуже багато країн досі не отримали те, що вони вже оплатили. Норвегія, Польща, Туреччина внесла передоплату на програму F-35, але їм відмовили з політичних мотивів. Британія отримала, напевно, як кращі друзі США, і то не весь комплект. Вони тільки два авіаносних крейсера переозброїли. Вони палубну версію F-35 отримали", - заявив Жданов.

За його прогнозом, швидше за все, Україна отримає винищувачі F-16, які "найпоширеніші: "Їх достатньо у багатьох країнах".

Винищувачі F-35 - загальна інформація

F-35 Lightning II (F-35 "Блискавка II") - сімейство малопомітних багатофункціональних винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління, розроблене американською фірмою Локхід-Мартін.

На F-35 використані багато технологічних рішень, відпрацьовані на F-22.

Літак здатний виявляти групові пуски балістичних ракет на дальності до 1300 км, супроводжувати дані цілі і видавати цілевказування по кожній з них в автоматичному режимі; виявляти інші наземні і повітряні цілі; здійснювати навігацію під час польоту вдень/вночі; попереджати про ракетну атаку літака; виявляти точки пуску ракети; запускати ракети "повітря-повітря" по цілі, що летить за літаком.