Голова МЗС ЛИтви зробив жорстку заяву щодо військової допомоги Україні / фото УНІАН

Президент РФ знову може повернутися до планів святкування перемоги у війні проти України через гальмування ухвалення рішення про виділення нової допомоги в США і через нездатність Євросоюзу продовжувати підтримувати Україну фінансами на закупівлю зброї.

Про це міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав журналістам у Брюсселі перед початком засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ. "На даний час ситуація виглядає так, що Путін готується здути пил з його планів на день перемоги, які він відклав. Бо побачивши обговорення у Вашингтоні, нездатність Європи просуватися далі з військовою підтримкою для України та посилений тиск на українців на фронті, я думаю, що він щасливо може знову починати планувати", - сказав Ландсбергіс.

Глава МЗС Литви висловив думку, що Європа була здатною тиснути так, аби єдиний день перемоги у війні відбувся у Києві і, щоб його святкували українці. Водночас, на його думку, тепер на порядку денному можуть розглядатися різні варіанти.

Відео дня

"Ми були здатні ухвалити чіткі важливі рішення. Європа була здатна демонструвати лідерство. Настав час, аби ми знову це робили", - наголосив Ландсбергіс.

Крім того, у нього запитали, чи повинна зараз Україна прагнути переговорів з Кремлем.

"Будь-якого роду режим припинення вогню або якісь переговори приведуть до дня перемоги у Москві. Путін дуже чітко наполягає на цьому. Може настати день, саме такий день, коли українці будуть нездатні більше воювати через нашу неспроможність забезпечити їх зброєю. І таким чином ми просуваємо перемогу Путіна. Ми маємо бути дуже чіткі. Не існує "золотої середини". Немає сірих зон, немає дерева або каменю, аби сховатися. Якщо відбудеться режим припинення вогню і ми спробуємо його розкрутити через те, що ми захистили Київ та іншу територію України - буде чітко зрозуміло, що це перемога для Путіна", - наголосив Ландсбергіс.

Військова допомога від ЄС

В Євросоюзі майже впродовж усього цього року не можуть одностайно схвалити виділення восьмого траншу на суму 500 млн євро для закупівлі озброєння для України.

23 жовтня 2023 року віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель повідомив про труднощі виділення нової допомоги на озброєння для України.

Окремо влітку Жозеп Боррель виступив із пропозицією створити спеціальний фонд в рамках Європейського фонду миру для закупівлі зброї для України на суму до 5 млрд євро на рік на наступні чотири роки. Йдеться про 20 млрд євро на період 2024-2027 років. Наразі ця пропозиція остаточне не узгоджена.

Вас також можуть зацікавити новини: