"Вони сумніваються" - військовий Козінчук заявив, що самі жінки не готові до мобілізації / Колаж УНІАН, фото 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, фото скріншот

Військовий психолог з групи інженерного забезпечення 67-ї ОМБ Андрій Козінчук стверджує, що не кожна "художниця" - ефективний боєць на передовій.

У питанні мобілізації жінок слід спиратися саме на цей критерій. Україні в армії потрібні висококваліфіковані фахівці, а не просто дівчата, сказав він "РБК-Україна".

"Якщо дівчина приходить працювати бухгалтером в ЗСУ - ласкаво просимо. Але якщо є художниця, яка вчиться штурмувати посадки - вона має право на це, але тут питання в ефективності. Якщо вийдемо за рамки етики, то я за ефективність", - вказав він. 

Відео дня

При цьому військовий підтвердив, що за період війни побачив безліч жінок, які справлялися "як боженьки" на своїх позиціях. Серед них були і снайперки, і командири самохідної гармати. 

Проте в контексті мобілізації слід розуміти, що це одна з форм примусу, нагадав Козінчук. Жінки не військові в особистих бесідах з ним сумнівалися, що зможуть виконувати на високому рівні завдання в армії.

Тому перед такою мобілізацією, Україна повинна відкинути сексизм, ейджизм, фетшеймінг - створити умови, щоб жінкам хотілося йти служити, вважає військовий психолог. 

"Я не бачу, що ми виграємо війну завдяки тому, що закличемо сто тисяч валькірій і їх усіх кинемо в бій", - констатував він. 

Як набирати молодь в армію - психолог розкрив підхід

Раніше Козінчук також негативно висловився про агресивний підхід до мобілізації: мало просто зловити красивого хлопчика в білих кедах і кинути в бій. Військовий вважає, що українці повинні мати мотивацію, щоб добре воювати.

Тому краще брати в армію людей з бажанням, навіть якщо вони чогось не вміють і не підходять за віком, а інших - мотивувати. У суспільстві потрібно створити "історію" про те, що військовий - це круто, заявив військовий психолог.

Вас також можуть зацікавити новини: