Комплекси SAMP-T перехоплювати балістичні та надзвукові ракети / скріншот

Зенітні ракетні комплекси (ЗРК) SAMP-T краще б підійшли для української системи протиповітряної оборони (ППО), ніж ті ж ЗРК Patriot.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів про переваги франко-італійських комплексах середньої дальності, зазначивши, що SAMP-T розробили на початку 2000-х.

Комплекси використовують ракети Aster 30 і модернізовану версію РЛС Arabel, великого радіусу дії, розроблену в рамках програми модернізації Aster 30 Block 1, щоб розширити можливості системи по боротьбі з більш високошвидкісними і висотними цілями, зазначив експерт.

Відео дня

"Aster 30 Block 1 може перехоплювати балістичні (такі як іранські ракети Fateh-110 та Zolfaghar – УНІАН) і надзвукові ракети (російські ракети "Кинджал" – УНІАН), – заявив Коваленко. – У грудні 2011 року на навчаннях ракета Aster 30 збила ізраїльську балістичну ракету Black Sparrow, а в квітні 2012 року була збита ракета-мішень GQM-163 Coyote, що імітує надзвукову протикорабельну крилату ракету, що летить зі швидкістю 2,5 Маха (3000 км/год) на висоті менше 5 метрів. Це був перший випадок, коли європейська система протиракетної оборони знищила надзвукову "ракету", що летить над морем на такій низькій висоті. У 2021 році під час навчань At-Sea Demo: Formidable Shield 2021 ракетою Aster 30 була успішно перехоплена Надзвукова ціль, на швидкості понад 3000 км/год".

Експерт додав, що дальність ураження цілі у SAMP-T може досягати 120 км, а висота до 20 км.

Комплекси SAMP-T: pагальна інформація

FSAF SAMP-T – зенітний ракетний комплекс, який призначений для протиповітряного захисту механізованих підрозділів, а також протиповітряного прикриття важливих стаціонарних об'єктів від масованого нападу широкого класу повітряних цілей.

SAMP-T може знищувати ворожі літаки на дальності від 3 км до 100 км і балістичні ракети на дальності від 3 км до 25 км, висота ураження – до 25 км.

Всі 8 ракет Aster 30 можуть бути відстріляні в одному залпі за 10 секунд.