Причини, за якими переговори навряд чи почнуться найближчим часом, різноманітні, пише Politico / фото-Міністерство оборони України

Найближчим часом не варто очікувати прориву у переговорах між Україною і Росією - вони можуть затягнутися на роки.

Таке припущення висловлює видання Politico, відзначаючи, що в ході важкої для українців зими в столицях лідируючих держав зріють спекуляції про те, чи можуть вони домогтися переговорів між Києвом і Москвою:

"Вперто високі ціни на енергоносії, запаси зброї, що скорочуються, і уповільнена економіка породили розмови про те, що деякі союзники України можуть схилити країну хоча б до відкритого діалогу з ворогом. Реальність, однак, така, що все це деякий час може не мати значення. За словами нинішніх і колишніх чиновників, Україна і Росія, схоже, рухаються до потенційного глухого кута, і жодна зі сторін не бачить переваг у відкритті вирішальних переговорів"

Відео дня

"Чесно кажучи, на даний момент я не бачу перспектив для переговорів", - цитує видання міністра закордонних справ Австрії Александра Шалленберга.

Причини, за якими переговори навряд чи почнуться найближчим часом, різноманітні. Президент Росії Володимир Путін занадто глибоко зав'яз, щоб змінити курс - це може навіть означати його відсторонення від влади. Постійне постачання західної зброї також гарантує, що мотивовані українці зможуть продовжувати боротьбу. Тим часом, ні в однієї зі сторін в даний час немає ресурсів для швидкої перемоги, але обидві сторони бачать можливості для завоювання позицій в найближчі місяці, відзначає видання. Це може означати багаторічний смертельний бій в Європі, який підніме глибокі питання про те, як Європа буде перебудовувати свою економіку і чи зможе вона (і чи захоче) продовжувати поставки.

"Я вважаю, що найбільш вірогідним є туманний сценарій, в якому конфлікт закінчиться якимось тупиком або навіть замороженим конфліктом. Я сумніваюся, що одна зі сторін доб'ється явної перемоги", - сказав один високопоставлений європейський дипломат.

Тема переговорів витала в повітрі в останні тижні після того, як президент США Джо Байден заявив про свою "готовність поговорити" з Путіним, "якщо він дійсно зацікавлений у тому, щоб знайти спосіб закінчити війну".

Згодом президент Франції Еммануель Макрон зробив це на крок далі, запропонувавши нечіткі пропозиції щодо таких переговорів, вказуючи на те, що Європа повинна розглянути, "як дати гарантії Росії в той день, коли вона повернеться за стіл переговорів".

"Я чую чутки про можливі мирні переговори, - сказав президент Литви Гітанас науседа в інтерв'ю Politico. - Але ви знаєте, ці чутки створені не в Україні і не в Росії", - сказав він, стверджуючи, що Москва не налаштована і не готова до мирних переговорів.

Офіційні особи НАТО не спостерігають сприятливої для переговорів ситуації, так як і Росія, і Україна розглядають можливості для ведення бойових дій протягом наступного року.

"Те, що ми бачимо зараз, - сказав минулого тижня генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, - це спроби Росії фактично "заморозити" цю війну, принаймні, на короткий період часу, щоб отримати можливість перегрупуватися, відремонтуватися, відновитися - і потім спробувати почати більш масштабний наступ навесні".

Київ, тим часом, надихнувся недавніми успіхами і планує продовжувати покладатися на потік західної зброї і поставок для просування вперед, уточнює видання, наводячи слова радника міністра оборони України Юрія Сака:

"Хоча об'єктивно важко передбачити, коли і як саме закінчиться ця війна, я вважаю, що Україна переможе. Ми відновимо нашу територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів", - сказав Сак, зазначивши, що мова йде про всі території, включаючи Крим. Потім, заявив він, "ми будемо домагатися і отримувати репарації від Росії" і "буде створено міжнародний трибунал".

Він назвав ці умови "єдиним сценарієм, на який Україна погодиться і на якому ми зосереджені".

По суті, жодна зі сторін, схоже, не готова до поступок, зазначає Politico, причому Путін, судячи з усього, навіть не здатний піти на поступки - якщо він хоче зберегти свою владу.

"Я не думаю, що війна може закінчитися, поки Путін там. Для цього буде потрібно певна політична розплата. Сумна реальність полягає в тому, що існує велика ймовірність того, що навіть лідеру, який змінить Путіна, буде важко вивести Росію з війни", - сказала Андреа Кендалл-Тейлор, старший науковий співробітник Центру за нову американську безпеку, яка раніше очолювала роботу розвідувального співтовариства США зі стратегічного аналізу Росії.

Іншим ключовим фактором, що визначає хід війни - і можливих майбутніх переговорів - є зброя. Україна значною мірою залежить від західної, зокрема американської, зброї. І її військові плани, таким чином, пов'язані з готовністю Білого дому продовжувати постачання оборонної допомоги.

Хоча Джо Байден не виявляє жодних ознак відмови від України, саме тип зброї, яку він готовий надати, може перетворити конфлікт на затяжний глухий кут. За словами Кендалл-Тейлор, українським силам для повної перемоги необхідні більш сучасні системи озброєння, такі як артилерія дальньої дії. З перших днів війни західні уряди скасували численні збройові табу, щоб дати Києву все більш смертоносну зброю, але все ще існують деякі військові кордони, які західні столиці не хочуть переступати, побоюючись ескалації конфлікту з Росією. Деякі чиновники і експерти особливо побоюються, що перспектива втрати Криму може підвищити ризик того, що Путін вдасться до тактичної ядерної зброї.

І залишаються питання про те, чи будуть західні лідери активно підтримувати українське вторгнення в Крим, яке деякі політики вважають "червоною рискою" для Путіна.

"Я не бачу жодних ознак того, що західні уряди схиляться і дадуть Україні те, що їй потрібно для перемоги", - сказала Кендалл-Тейлор.

Багато хто стверджує, що Україна, за нинішньої підтримки союзників, все ще може вийти переможцем - хоча багато що залежить від того, як в кінцевому підсумку буде визначатися "перемога".

"Можна стверджувати, що все, крім контролю Росією над усією східною частиною України, є перемогою для України. Саме в такому положенні ми зараз і знаходимося", - сказав високопоставлений європейський дипломат.

Другий дипломат сформулював це наступним чином:

"Зрештою, Росія не може перемогти. Насправді, Росія вже програла. Питання лише в тому, скільки ще шкоди і страждань Путін заподіє Україні і своєму власному народу".

Третій високопоставлений європейський дипломат передбачив, що цей момент може настати, "якщо Росія не зможе змінити ситуацію своїми атаками на цивільну інфраструктуру і очікуваним весняним наступом". У цьому випадку, уклав дипломат, "ми можемо стати свідками чистої української перемоги".

Що ще почитати за темою: