Росіяни намагаються поповнити свої обмежені ресурси на Харківщині / фото 42 окрема механізована бригада

Військовий експерт Сергій Грабський пояснив перекидання чеченського підрозділу "Захід-Ахмат" під Вовчанськ потребою росіян відновити втрачені там ресурси. Про це Грабський сказав в ефірі телемарафону.

"Те, що Росія кинула під Вовчанськ підрозділи чеченського батальйону, свідчить, що операція під Харковом носить відволікаючий характер. Треба розуміти, що чеченські батальйони – вони, як правило, належать до Росгвардії, вони виконують додаткові фукнції. І зараз їх туди направили, як кажуть, "на стабілізацію ситуації" безпосередньо у місті Вовчанську. Але росіяни вводять такі підрозділи на той напрямок саме для того, щоб поповнити свої досить обмежені ресурси", - сказав експерт.

За словами Грабського, хоч Росія й має пів мільйона військ, якими оперує проти нас, все ж таки їх не вистачає на всі напрямки. 

Відео дня

"Тому, щоб підтримати боєздатність підрозділів на основних напрямках ведення боротьби в Донецькій області, вони заміняють поступово ці підрозділи Збройних сил Російської Федерації підрозділами Росгвардії, в тому числі чеченськими батальйонами. Підрозділи Росгвардії – це не регулярні війська, вони направляються для стабілізації ситуації, зачистки території, проведення каральних дій проти місцевого населення. Інший варіант - це застосування цих підрозділів на заміну тих підрозділів ЗС РФ, які втратили боєздатність", - пояснив він.

Грабський переконаний, що у ворога немає потенціалу розвивати Харківський наступ.

"Треба розуміти, що  відповідно до тої стратегії, яку використовує противник у цій війні, він може намагатися розтягувати увагу наших Сил оборони, розтягувати ресурси і такі спроби триватимуть. Але треба розуміти - і це підтверджується багатьма джерелами - що на цьому напрямку противник загалом сконцентрував, ну, максимум з урахуванням підрозділів Росгвардії до 50 тис. війська. Для порівняння, на Донецькому напрямку діє приблизно 270 тис. Тому говорити про те, що там противник буде намагатись щось розвинути, якийсь наступ – недоцільно", - сказав експерт.

Грабський підкреслив, що росіяни не підійшли навіть до основної лінії оборони, а бойові дії точаться у межах до 10 км від лінії державного кордону, де немає серйозних укріплень.

"Навіть за таких умов нашими героїчними діями фактично зупинили просування противника", - зазначив він. 

Ситуація на Харківщині - що відомо

Три дні тому речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин повідомив, що Силам оборони вдалося відбити частину позицій в районі Липців Харківської області

Нашим Силам оборони вдалося частково стабілізувати ситуацію в місті Вовчанськ, тривають контрударні дії й в інших районах та на прикордонні Харківщини. Ворог намагається прорвати оборону в напрямках населених пунктів Вовчанськ та Зелене. Росіяни хочуть захопити Вовчанськ з подальшим виходом до Білого Колодязя із розгортанням наступу в тили наших підрозділів, розповів Волошин.

Вчора в ISW повідомили, що Росія кинула під Вовчанськ підрозділи чеченського батальйону "Захід-Ахмат".

Вас також можуть зацікавити новини: