Що змінює новий закон про мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

16 квітня 2024 року президент України підписав новий закон про мобілізацію. Він передбачає низку нових обмежень для військовозобов'язаних, а також компенсації для військовослужбовців. Детальніше про основні зміни розповідаємо нижче.

Як змінюється військовий облік

Одна з основних змін, прописаних у новому законі - це облік військовозобов'язаних. Після того, як закон набуде чинності, всі військовозобов'язані протягом 60 днів зобов'язані уточнити свої дані в ТЦК, ЦНАП або ж в електронному кабінеті призовника (на вибір).

Також, поки діє воєнний стан у країні, всі чоловіки від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-облікові документи і пред'являти їх, якщо цього вимагатимуть співробітники ТЦК, поліція, а також під час перетину кордону.

Відео дня

Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного або резервіста з'явиться на базі реєстру "Оберіг". Раніше ми розповідали, що таке реєстр військовозобов'язаних в Україні, як він працює і які дані в ньому містяться.

Водночас електронний кабінет призовника не є обов'язком - його можна створювати за бажанням, тож покарання за відсутність кабінету не буде. Не надсилатимуть і електронні повістки. Але ось санкції для ухильників посилюються.

Ухилення від призову - які будуть покарання

У разі, якщо протягом 60 днів військовозобов'язаний не уточнює свої дані, новий закон про мобілізацію передбачає нові санкції:

  • обмеження на керування автомобілем - ТЦК зможе звертатися до суду з таким клопотанням, а суд протягом 30 днів ухвалює рішення;
  • обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних за кордоном - без уточнення даних такі послуги не надаватимуться.

Також істотно зростуть штрафи для ухильників.

Скасування строкової служби - що замість неї

Строкову службу в Україні скасовано. Замість неї запроваджується базова військова підготовка, зокрема, у вишах. Ця підготовка триватиме до трьох місяців під час воєнного стану, і до п'яти - у мирний час.

З 1 вересня 2025 року всі студенти зобов'язані будуть проходити таку військову підготовку, але ті, хто пройшли її, не можуть бути мобілізовані, поки не досягнуть 25 років. 

Нагадаємо, що раніше призовний вік в Україні знизили до 25 років.

Відстрочка від мобілізації - хто матиме на неї право

У новому законодавстві немає терміну "обмежено придатний". Відтепер ті, хто мали статус "Обмежено придатні до військової служби", повинні протягом 9 місяців повторно пройти медичне обстеження - ВЛК. Зокрема це стосується чоловіків призовного віку, які отримали інвалідність II або III групи після 24 лютого 2022 року - окрім військових.

Водночас щодо доглядачів за особами з інвалідністю новий закон про мобілізацію нічого не змінив - вони не підлягають призову на військову службу, якщо мають право на відстрочку за однією з підстав. 

Мобілізація студентів та жінок

Студенти вишів і закладів профтехосвіти, які навчаються за очною формою, викладачі, які працюють не менше, ніж на три чверті ставки, не підлягають призову на військову службу.

Мобілізація жінок проводитися не буде - піти на військову службу жінки можуть лише добровільно.

Компенсації для військових і демобілізація військовослужбовців

У законі не передбачена демобілізація після 36 місяців служби за рішенням Ставки головнокомандувача (цей пункт був у первісній версії законопроєкту). Виняток - лише для тих, хто має інвалідність або повернувся з полону і які не виявили бажання продовжувати служити.

Водночас для військовослужбовців затверджено винагороди та компенсації:

  • за знищену ворожу техніку - від 12 112 до 908 400 грн (від 4 до 300 прожиткових мінімумів) і додаткова відпустка, але не більше 15 календарних днів за рік;
  • у разі укладення першого контракту - 50% компенсації першого внеску за іпотечним кредитом за програмою "єОселя", після першого року служби - додатково 100 тис. грн, і після другого року служби - ще 100 000 грн;
  • у разі укладення контракту - сертифікат на купівлю автомобіля (або іншого ТЗ) у розмірі 150 тис. грн (сертифікат можуть отримати протягом 3 місяців).

Сім'ям тих військових, які загинули під час виконання обов'язків, - виплати в розмірі не менше 15 млн грн.

Коли набуде чинності новий закон про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію набирає чинності через місяць із дня, наступного після його оприлюднення. 17 квітня 2024 року його було опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України", тобто, набирає чинності закон 18 травня 2024 року.

Вас також можуть зацікавити новини: