Ігнат розповів, чому Польща підіймала у повітря свої винищувачі F-16 2 січня / фото US Air Force

Речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону прокоментував ситуацію, під час якої Польща на тлі обстрілів України Росією 2 січня підіймала у повітря свої військові літаки.  

На думку Ігната, країни-сусідки, мабуть, відчули "запах війни" та розуміють, що загроза є та на неї треба відповідно реагувати. За його словами, зараз кожна країна посилюється - Словаччина, Польща, Румунія тощо, намагаючись отримати перспективні системи Протиповітряної оборони, інше озброєння, в тому числі - й авіаційні комплекси, тобто літаки.

"Тому, те що вони проводять певні навчання, певне підсилення своєї ППО на кордоні безпосередньо з Україною, свідчить про те, що туди щось залітало", - сказав Ігнат.

Відео дня

Він додав, що російські заходи повітряного нападу (дрони, ракети) вже неодноразово  потрапляли на територію цих країн та загрожували безпосередньо їхній безпеці. Тому, вочевидь, країни на це реагують і це правильні кроки, посилення ППО наразі - питання №1 в усьому світі.

За словами Ігната, представники ПС ЗСУ на постійному зв’язку з закордонними колегами - партнерами України, зокрема, з Польської Республіки.

"Є у них (партнерів – УНІАН) свої відповідні реагування на такі ситуації. Думаю, якщо встановлять той чи інший об’єкт загрози, він повинен бути знищений. Якщо це ракета, чи дрон - його треба збивати, тут немає інших варіантів. Будь-яку загрозу, яка з’являється у повітрі суверенної держави треба знищувати", - наголосив речник.

Він додав: якщо йдеться за літак, який "просто облітає хмару", чи збився з курсу, то для таких  випадків передбачені відповідні міжнародні процедури.

Росія вдарила по Україні ракетами 2 січня - Польща підняла винищувачі

Нагадаємо, під час масштабної атаки РФ на Україну 29 грудня російська ракета залетіла на територію Польщі. У ніч на 2 січня Росія атакувала Україну дронами-камікадзе, згодом - ракетами. Основний удар припав на Київ і Харків. Саме вранці 2 січня під час масованого ракетного удару РФ по Україні Польща підіймала в небо свою військову авіацію. Як повідомляли польські Збройні сили, для забезпечення безпеки повітряного простору держави були залучені дві пари винищувачів F-16 і повітряний заправник союзників. Близько 05:45 злетіла пара, дислокована на базі в Ласці, близько 06:15 - пара з бази в Кшесінах.

Вас також можуть зацікавити новини: