С-300 здатні збивати балістичні ракети / фото vitalykuzmin.net

Військовий експерт Олег Жданов розповів про можливості радянських зенітних ракетних комплексів (ЗРК) С-300 збивати балістичні ракети.

"Комплекси С-300 у нас є на озброєнні, вони залишилися, їх нам навіть передавали наші партнери. Отже, ми їх поповнюємо, ракети до них є, ведемо ними оборону", - зазначив він.

За словами експерта, С-300 у Радянському Союзі був першим комплексом, який повинен був боротися із балістичними ракетами.

Відео дня

"Це комплекси неконтактної дії, ракета вибухала поруч з балістичною ракетою за рахунок створення суцільної хмари осколків. Балістична ракета, проходячи крізь них, отримувала пошкодження і падала, втрачала свої льотні властивості", - розповів Жданов.

Він додав, що у тактико-технічних характеристиках (ТТХ) комплексів С-300 зазначено, що вони можуть боротися з балістичними ракетами, але на дальності не більше 40 кілометрів і з ймовірністю ураження не більше 30 відсотків: "Тобто одна з трьох випущених ракет може бути уражена".

"Тому він дуже слабенький. Але на той час це був перший у Радянському Союзі протиракетний комплекс".

ЗРК С-300 - характеристика

За даними з відкритих джерел, С-300 - зенітно-ракетний комплекс, здатний уражати різні цілі на дальностях від декількох кілометрів до 75-200 кілометрів, в залежності від самих комплексів і ракет-перехоплювачів.

Вказується, що C-300 здатний уражати балістичні та аеродинамічні цілі. Був першим багатоканальним ЗРК, здатним супроводжувати до шести цілей і наводити по них до дванадцяти ракет.