Україна потребує більшої кількості комплексів Patriot для захисту неба / фото US Army

Військовий експерт Олег Жданов відповів на питання, чому Україні не дають більше американських зенітних ракетних комплексів (ЗРК) Patriot.

"Річ у тім, що в Європі це теж не дуже поширений комплекс, їх досить небагато. Комплекси Patriot є у Сполучених Штатах, але їх там теж не така вже й велика кількість", - зазначив він.

При цьому експерт нагадав, що нові п'ять обіцяних комплексів Patriot передаватимуть у міру їх випуску підприємствами:

Відео дня

"Я так зрозумів, що запас комплексів PAC-3 у протиракетному виконанні, який може працювати по балістичним цілям, дуже в обмеженій кількості на сьогоднішній день. Тому ми зараз не спостерігаємо у нас 10-15-20 комплексів".

Також Жданов нагадав, що Європа передала Україні комплекс SAMP/T, й зазначив, що небо Європи закрите єдиною системою протиракетної оборони:

"Первинні станції виявлення стоять у країнах Балтії, в Польщі, в Румунії. Ось ці об'єкти закінчили за рік до масованого вторгнення Російської Федерації. Висмикувати якийсь комплекс з цієї системи ніхто не буде. Ви ж розумієте, це знижує щільність, збільшує ймовірність подолання цього ПРО, воно стає дірявим, а Росія загрожує всім ракетами. Тому нам дістаються поки що крихти".

Захід затягує війну в Україні - Жданов

Раніше Жданов заявив, що США дають можливість Кремлівському диктатору Володимиру Путіну виставити на поле бою в Україні все, що він може.

"У США як у головного гегемона і головного координатора нашої війни, є свій погляд на цю війну. Завдання полягає в тому, щоб Путін витягнув всю військову машину Російської Федерації на поле бою. А наше завдання - її перемолоти", - заявив експерт, відповідаючи на питання, чи затягує Захід війну в Україні.