Звільнення Криму: експерт описав розгромний сценарій, окопи РФ не допоможуть

У цей сценарій входять контроль над Азовським морем і знищення Кримського мосту.

Окупований Росією український півострів Крим може бути звільнений за сценарієм звільнення острова Зміїний, який буде адаптований для дещо більшої території.

"Сценарій повної ізоляції півострова Крим від зовнішнього світу і методичної, планомірної анігіляції окупантів", - зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

На його думку, основне завдання ЗСУ для старту активної фази даного сценарію - це вихід до адміністративного кордону півострова, після чого почнеться формування ударно-вогневого потенціалу для виконання завдань зі знищення всіх військових об'єктів та військової інфраструктури на півострові.

"Важливим моментом буде відновлення повного контролю над Азовським морем та нанесення несумісних з функціонуванням пошкоджень єдиної логістичної артерії, що з'єднує материкову Росію та півострів - Кримський міст, - зазначив Коваленко. - Контингент російських військ на півострові опиниться в ізоляції та щодня зазнаватиме втрат, відновлення яких не буде можливим. Тобто, щоденний мінус, який призведе через деякий час до повної втрати боєздатності підрозділів російських військ в Криму".

Експерт упевнений, що зведення ліній оборони, риття окопів і встановлення фортифікаційних споруд, чим зараз активно займаються росіяни в Криму, їм не допоможуть:

"Росіяни прямо зараз готуються в окупованому Криму до сценарію, який не буде реалізований ні за яких обставин... У цілому, той фетиш, який російська пропаганда влаштувала навколо Криму, виглядає вельми убого, з урахуванням того, як в реальності бачиться звільнення півострова. Пакуйте валізи, окопи не допоможуть. Навпаки, в них же вас і зариють".

ЗСУ звільнять Крим - що повідомлялося

Раніше військовий експерт Олег Жданов висловлював упевненість в тому, що штурмувати окопи росіян в Криму "потім і кров'ю" ЗСУ не доведеться, потрібно тільки вогневий вплив далекобійними засобами, і війська РФ самі здадуться за 3-4 тижні.

До цього секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що Україні потрібно змінювати стратегію звільнення Криму.