MIM-104 Patriot / wikipedia.org

Попри суперечку навколо турецького бажання купити у Росії системи протиповітряної оборони, Держдепартамент США дозволив Туреччині купити американські ракети Patriot на 3,5 мільярди доларів.

Про це пише Defense Times з посиланням на офіційне повідомлення на сайті американської Агенції з питань оборонної співпраці. Таким чином, Анкара зможе придбати 80 Patriot MIM-104E і 60 ракет середньої дальності PAC-3, а також пов’язане з ними обладнання. Туреччина двічі намагалася купити американські ракети, але потім погрожувала віддати перевагу пропозиціям інших країн. В 2013 році вона оголосила про намір придбати китайську зброю, однак потім відмовилася від цього плану. А в 2017-му Анкара затвердила угоду про покупку російських С-400.

Читайте такожWall Street Journal: Індія купує С-400 у Росії й ставить США перед складним вибором

Відео дня

Проблема була в тому, що турецька сторона вимагала передати їй технологію Patriot до того, як вона офіційно їх придбає. США відмовлялися це робити. В Агенції з питань оборонної співпраці тепер кажуть, що передача певних виробничих деталей передбачена поточною угодою. Однак, що саме буде передано, поки не вирішено. І це питання буде залежати від переговорів між продавцем і покупцем.

Намір Туреччини придбати у Росії С-400 став головною проблемою у її відносинах зі США у сфері оборони. Пентагон і НАТО вимагали від свого союзника не купувати російські ракети. Оскільки їхня інтеграція з оборонними системами альянсу, зокрема з винищувачами F-35, недопустима.