У планах цього року почати серійне виробництво і постачання до ЗСУ РСЗВ "Вільха" / фото УНІАН

У найближчі три роки, згідно з держоборонзамовленням, ЗСУ отримають нову зброю. За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, у планах на 2019 рік - завершити проекти зі створення ракетної та ракетно-реактивної зброї.

Насамперед, це стосується ракет зі збільшеною дальністю ураження, комплексу крилатих ракет наземного базування для знищення морських цілей, передає "Апостроф".

Йдеться про проект "Нептун". У 2019 році вітчизняний ВПК планує завершити розробку і почати випробування українських ракет "Нептун".

Відео дня

Також для потреб флоту будуть закуплені малі броньовані артилерійські катери "Гюрза-М", десантні катери "Кентавр", засоби радіолокації та закладений ракетний катер "Лань".

Очевидно, що після конфлікту в Керченській протоці подібне озброєння покликане посилити берегову оборону країни. Але далеко не факт, що "Нептун" і "Лань" надійдуть на озброєння країни в цьому році.

Читайте також«Укроборонпром» визначив ТОП-5 розробок вітчизняного ВПК за 2018 рік (фото)

Виробники кажуть, що на будівництво головного "Лані" потрібно 24 місяці. Тому, якщо припустити, що в цьому році закладуть першу "Лань" і візьмуть на озброєння ПКР "Нептун", то перший такий катер може у нас з'явитися десь наприкінці 2020 - початку 2021 року.

За словами Турчинова, в цьому році планується розробка і виробництво важкої гаубичної артилерії, засобів ППО і зв'язку, бронетанкової техніки, а також розшириться виробництво снарядів і боєприпасів. Звісно, все нове озброєння повинно відповідати стандартам НАТО.

"Ми завершуємо низку новітніх вітчизняних зразків озброєння, розроблених вже за стандартами НАТО, - наголосив Порошенко. - Таких як самохідна гаубиця "Богдана" і артилерійські боєприпаси калібру 155 мм до неї, керовані боєприпаси "Квітник", двокаліберний міномет, безпілотний розвідувальний ударний комплекс "Сокіл", переносний зенітно-ракетний комплекс "Калібр", засоби розвідки, дуже важливі для нас зараз комплекси управління артилерією".

Також до сухопутних військ поставлять снайперську зброю та антиснайперські комплекси, приціли нічного бачення, тепловізори, гранатомети, понад тисячу БТР, БМП, бронеавтомобілів і санітарних машин.

У планах цього року почати серійне виробництво і поставки до ЗСУ РСЗВ "Вільха". Швидше за все, армія отримає перші зразки в 2019 році. Що стосується САУ "Богдана", то вона ще повинна пройти випробування. Випробування будуть проходити в цьому році, і залежно від їхнього результату будуть зрозумілі вже більш конкретно їхні терміни поставки до Збройних сил України.

Українські ВПС, за запевненням президента України Петра Порошенка, отримають "десятки модернізованих літаків, вертольотів і безпілотних авіаційних комплексів".