ВМС США розглядають кілька варіантів подальшого розвитку флоту / фото flickr.com/56594044@N06

Американський флот в перспективі зазнає змін у своєму складі, поповнившись кораблями-роботами чотирьох різних класів.

Про це, як повідомляє N+1 з ссыкой на Defense News, заявив начальник відділу N96 управління військово-морських операцій ВМС США контр-адмірал Рональд Боксолл.

За його словами, такий підхід дозволить реалізувати концепцію розподілених морських операцій для протистояння морській експансії Росії та Китаю. Концепція передбачає постійну присутність американських кораблів у різних точках світового океану.

Відео дня

Читайте такожФлот США заснував нову багатофункціональну ескадрилью

Наразі ВМС США розглядають кілька варіантів подальшого розвитку флоту. Один із таких варіантів передбачає зменшення кількості кораблів, керованих екіпажем, і нарощування числа надводних і підводних роботів. Передбачається, що такі апарати, які будуть відносно вузькоспеціалізованими, дозволять суттєво збільшити бойові можливості американського флоту. Передбачається також, що використання роботів дозволить скоротити витрати на флот, включаючи будівництво та ремонт нових кораблів.

За словами Боксолла, для флоту планується замовити розробку чотирьох класів кораблів-роботів:

  • великого надводного робокорабля, який зможе нести важкі розвідувальні системи та озброєння;
  • середнього корабля-робота з розвідувальними системами та обладнанням радіоелектронної боротьби;
  • малого корабля з системами встановлення мін і ретрансляційним обладнанням;
  • мініатюрного надводного робота, який буде використовуватися для розвідки та спостереження, а також розширення покриття систем зв'язку.

Дослідні роботи за проектом великого корабля-робота ВМС США вже замовили. Найближчим часом планується розмістити замовлення на розробку малого робокорабля. Деякі надводні роботи зможуть запускати автономні безлюдні підводні апарати.

За словами Боксолла, нові класи робокораблів будуть з'являтися на флоті поступово, причому спочатку екіпажі моряків будуть присутні на них. Це буде зроблено для перевірки надводних роботів, а також для того, щоб сформувати у військових довіру до автономних роботизованих систем.

Читайте такожУ США спустили на воду третій стелс-есмінець

У відділі N96 вважають, що в майбутньому невеликі й великі кораблі з екіпажами можуть залишитися на флоті тільки в якості плавучих командних центрів, з яких буде здійснюватися управління безліччю морських роботів.

Дослідження в області широкого застосування роботів на флоті схвалив Об'єднаний комітет начальників штабів США. У який термін американські військові мають намір реалізувати концепцію розподілених морських операцій з широким застосуванням роботів, не уточнюється.

Раніше УНІАН повідомляв, що Військово-морські сили США збираються побудувати флот бойових кораблів-роботів. Вони будуть дешевшими, ніж сучасні бойові судна, витратними і безпілотними. Ці характеристики дозволять швидко наростити цілий флот, а також розробити нові бойові тактики для сутичок з високотехнологічними ворогами.