Російські Ту-22М3 в Криму становлять загрозу для країн НАТО / фото flickr.com/44400809@N07

Військово-повітряні сили Росії перекинули в незаконно окупований український Крим «ескадрони» Ту-22М3. Таким чином ці бомбардувальники опинилися в зручній зоні для завдання удару по країнах НАТО й авіаносцях США в Середземному морі.

Про це пише National Interest, нагадуючи російські виправдання розміщення в Криму бомбардувальників. Зокрема, сенатор Віктор Бондарєв сказав 18 березня, що це нібито російська «відповідь» на розгортання систем ПРО в Румунії у 2015 році.

Читайте такожУ Кремлі обурилися через американські бомбардувальники біля "кордонів Росії"

Відео дня

Ці твердження повторюють стару теорію змови, яка вже багато років псує відносини Москви із Заходом. За словами Бондарєва, російські бомбардувальники й балістичні ракети «Іскандер» розгорнуті в Криму нібито для того, щоб не дозволити Україні, США і Нато потопити Чорноморський флот РФ.

Зараз ВПС Росії поводять модернізацію 30 з 67 своїх Ту-22М3 до нового стандарту М3М, оснастивши їх новими двигунами й озброєнням.

«Нова покращена версія Ту-22 представляє розширення можливостей фактично в кожному вимірі окрім стелс», - сказав аналітик Національного інституту державної політики США Марк Шнайдер, додавши, що оновлена модифікація заступить на службу у 2021 році.

Читайте такожNational Interest: Модернізація Ту-22М3 не дасть Росії жодних переваг

Однак, видання зауважує, що Ту-22М3 тим часом з Криму зможуть завдавати ракетні удари по всьому Середземномор’ї. І вони з’явилися на окупованому півострові якраз на тлі загострення в Чорноморській і Азовській акваторії. Видання нагадує, як Росія блокує українські азовські порти, а також продовжує тримати в полоні українських моряків, схоплених в листопаді у 2018 році.