Ту-22М3 не зможе надійно вразити цілі в середині Атлантики / фото flickr.com/44400809@N07

Російський надзвуковий ракетоносець-бомбардувальник із крилом змінної стріловидності Ту-22М3 насправді є літаком середньої дальності, а не великої, як його позиціонують у Росії.

Як пише The National Interest, ємність паливних баків літака становить максимум 50 тонн, що в теорії дозволяє Ту-22М3 віддалятися від аеродрому базування на відстань не більше трьох тисяч кілометрів туди й назад. Це значно поступається можливостям американського B-1 Lancer, здатного долати без дозаправки 4,7 тисячі кілометрів (в обидві сторони).

Читайте такожЗ'явилося відео катастрофи Ту-22М3 в Росії

Відео дня

При цьому, можливості використання повітряних танкерів для дозаправки бомбардувальника в польоті досить обмежені.

"Американські військові експлуатують понад 500 повітряних танкерів. Російським військовим належить всього 18 заправників Іл-78. Один великий рейд Ту-22М3 на великі відстані легко може потребувати всього танкерного флоту Кремля", - пише The National Interest.

Видання підсумовує, що ні тепер, ні після модернізації Ту-22М3 "не може і, ймовірно, ніколи не зможе надійно вразити цілі в середині Атлантики".

Раніше повідомлялося, що спроби Москви об'єднати свій новітній винищувач Су-57 з новою моделлю ракет "Кинджал" або знівелюють можливості літака, або спричинять додаткові витрати, до яких російський уряд, очевидно, не готовий.