Ілюстрація / REUTERS

Військово-повітряні сили (ВПС) США оголосили, що запускають програму Skyborg, яка покликана визначити, чи можуть безпілотники зі штучним інтелектом (ШІ) допомагати пілотам краще виконувати бойові завдання.

Читайте такожРозвідка США дізналася, коли у Росії з'являться підводні безпілотники, якими Путін лякав увесь світ

Концепція все ще перебуває на стадії планування, ВПС досліджують ринок, щоб зрозуміти, які технології існують для використання в повітряних силах, повідомляє kommersant. ВПС планують запустити перші випробувальні дрони в 2023 році.

Відео дня

Передбачається, що нові безпілотники будуть уникати інших літаків і перешкод, краще орієнтуватися на місцевості і в складних погодних умовах. ШІ повинен дозволяти дронам злітати і приземлятися автономно. Система також повинна бути в змозі експлуатуватися людьми з невеликим або нульовим досвідом пілота або інженера.

Skyborg буде використовувати різні датчики та пристрої в залежності від місії, наприклад камери для спостереження або датчик частинок для виявлення забруднювачів повітря.

«Основна мета програми Skyborg -розгорнути модульний літак, схожий на винищувач, який можна швидко оновлювати і використовувати автономно для підтримки військового винищувача», - йдеться в прес-релізі ВВС.

Skyborg зможе відповідати або передбачати команди людини-пілота. Пілот зможе послати дрон в небезпечну точку і уникнути зіткнення з противником.