США у 2024 році озброяться лазерами, які будуть збивати безпілотники й ракети / US Army

Збройні сили США просуваються у напрямку прийняття на озброєння найбільш нищівного лазера з нині відомих. Система під назвою Indirect Fires Protection Capability - High Energy Laser (IFPC-HEL) буде мати потужність у 250-300 кіловат.

Це робить її в 10 разів потужнішою, ніж лазерна система озброєння, яку використовують американські ВМС.

Про це пише Popular Mechanics, додаючи, що IFPC-HEL вистачить сили, щоб знищувати досить великі цілі, наприклад, крилаті ракети. США докладають багато зусиль в розвитку лазерної зброї, яку б можна було використовувати як на суходолі, так і в морі чи небі. Головна перевага таких зразків у тому, що вони буквально діють зі швидкістю світла. Крім того, вони здатні виконувати численні постріли без необхідності перезаряджання набоями чи ракетами.

Відео дня

Натомість лазер залежить від електроструму. І поки він підключений до джерела забезпечення, теоретично він може стріляли нескінченно. «Набої» в такому випадку – це генератор. Тож кожен постріл коштує приблизно 10 доларів.

Читайте такожАрмія США візьме на озброєння гіперзвукові ракети і лазерну зброю в 2023 році

На початку цього року стало відомо, що Сухопутні війська США розроблять лазерну зброю потужністю 100 кіловатів. Але тепер за лічені місяці виявилося, що йдеться про потужність на рівні 250-300 кіловат. Американські піхотинці хочуть застосовувати лазери проти ворожих безпілотників і безпілотних роїв. Але потужності IFPC-HEL вистачить не лише для цього, а й для перехоплення крилатих ракет.

Новий лазер буде встановлений на вантажівці, яку, швидше за все, буде супроводжувати генератор з великим запасом пального. Якщо правильно зайняти позицію на височині, така зброя може покрити максимальний радіус на полі битви. Очікується, що перші системи будуть поставлені на озброєння США у 2024 році.