Літак Stratolaunch Model 351 може використовуватися для створення гіперзвукової зброї / Youtube - Stratolaunch

Літак Scaled Composites Stratolaunch Model 351, який на сьогодні є найбільшим у світі за розмахом крил, може стати перспективним носієм гіперзвукової зброї.

Читайте такожРосія випробувала гіперзвукову ракету в Арктиці - росЗМІ

Про це з посиланням на матеріал The Drive повідомляє Naked Science. Зазначається, що спочатку літак розроблявся для запуску різних апаратів в космос. У жовтні минулого року засновник компанії Scaled Composites Пол Аллен помер від онкологічного захворювання.

Відео дня

Попри це, у квітні цього року літак піднявся в небо, його випробування були визнані успішними. Потім з'явилися відомості про закриття проекту та продаж компанії неназваній особі.

Зараз стало відомо, що новим власником Stratolaunch стала компанія Cerberus Capital Management Стіва Фейнберга (Steve Feinberg). Його називають мільярдером, близьким до чинного президента США. Фейнберг знаходиться біля керма Президентської консультативної ради із зовнішньої розвідки. Ціна угоди невідома.

При цьому, керівництво Stratolaunch нещодавно заявило про фактичну переорієнтацію свого проекту – тепер літак розглядається як платформа для випробувань нових високошвидкісних систем.

Журналісти практично напряму пов'язують все це з розробкою гіперзвукової зброї в США. В якості носія гіперзвукових комплексів сьогодні нерідко виступає стратегічний бомбардувальник B-52, перший політ якого відбувся ще в 1952 році.

Новий літак може дати військовим нові можливості і підстрахувати їх від імовірних ризиків.

Нагадаємо, компанії Lockheed Martin видали контракт на суму 989 мільйонів доларів на створення гіперзвукової зброї Air-Launched Rapid Response Weapon, або ARRW, для Військово-повітряних сил США.

Передбачається, що комплекс буде розвивати швидкість на рівні або вище 5 Махов, що допоможе ефективно подолати протиповітряну оборону противника. Згідно з планами, США хочуть отримати нову гіперзвукову зброю вже у 2021 році, досягнення початкової оперативної боєготовності заплановано до 2022 фінансового року.

Раніше ВПС США провели перші льотні випробування гіперзвукової зброї ARRW на літаку B-52 Stratofortress в червні. Тоді фахівці вперше побачили зовнішній вигляд перспективного комплексу.