фото facebook.com/GeneralStaff.ua

У Повітряних силах цього року провели понад 150 різноманітних заходів бойової підготовки, таких як командно-штабні, тактичні навчання, тренування чергових сил.

Про це повідомляє прес-служба Генерального штабу Збройних сил України.

«2019-й став рекордним щодо кількості, якості та масштабів залучених до навчань ППО військ», - наголошують у Генштабі.

Відео дня

Окрім навчально-бойових завдань, фахівців зенітно-ракетних військ залучали до випробувань нового ракетного озброєння і дослідних пусків зенітних керованих ракет у межах науково-дослідних робіт та на тлі максимально наближеної до бойової обстановки.

У Генштабі назвали чотири заходи бойової підготовки, спрямовані на нарощування спроможностей загальної системи ППО.

Читайте такожУ Генштабі назвали нарощування "протиповітряного щита" України основним пріоритетом ЗСУ

Перший – навчання з бойовими стрільбами зенітних ракетних комплексів Сухопутних військ на полігоні «Ягорлик» минулої зими. Тоді відпрацювали бойове застосування одразу шести зенітно-ракетних комплексів: «Шилка» (ЗСУ-23-4), «Куб» (2К12), «Тор» (9К330), «С-125», «С-300ПТ», «С-300В1». Вони підтвердили спроможність висунутись у заданий район, зайняти бойові позиції і знищити повітряні цілі у межах заявлених характеристик.

Другий – комплексне командно-штабне навчання з ППО в серпні під керівництвом командувача Повітряних сил ЗСУ генерал-полковника Сергія Дроздова. Здобуток навчання – вищий рівень спроможностей оперативного складу пунктів управління Повітряних сил в організації взаємодії з іншими видами і родами військ та складовими сил оборони у виконанні спільних завдань із ППО.

Третій – стратегічне командно-штабне навчання з органами військового управління, військами ЗСУ та іншими складовими сил оборони «Козацька воля – 2019» у вересні під загальним керівництвом начальника Генштабу – головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака. Тут відпрацювали управління застосуванням повітряної компоненти, включно із ППО важливих державних і воєнних об’єктів у районі збройного конфлікту.

Четвертий – підсумкові тактичні навчання з бойовою стрільбою підрозділів зенітно-ракетних військ у жовтні-листопаді, де перевіряли влучність стрільби бойових розрахунків по повітряних цілях, мобільність, майстерність володіння тактичними прийомами ведення протиповітряного бою і злагодженість дій особового складу.

Читайте такожНадійно "тримають небо": з'явилися яскраві кадри з навчань зенітно-ракетних військ ЗСУ на Херсонщині

«До всіх навчань ЗРВ залучали авіацію і радіотехнічні війська. Винищувачі бригад тактичної авіації, окрім відпрацювання своїх завдань, традиційно підігрували зенітникам –імітували ворожий авіаналіт. Радіотехнічні війська зі свого боку проводили розвідку й розпізнавання цілей. Роль мішеней виконували БПЛА ВР-3 «Рейс», що за своїми швидкістю і малопомітністю подібні до крилатих ракет», - зауважили в Генштабі.

Оперативно-стратегічна обстановка, яку розглядали на навчаннях, вказала на потребу удосконалення системи командних пунктів, зокрема з урахуванням досвіду країн НАТО. Автоматизований мобільний командний пункт «Ореанда», що вперше цього року застосовували під час навчань, показав ефективність.

Щодо планів на наступний рік у командуванні Повітряних сил заявили: «Тенденція до нарощування бойової підготовки збережеться, адже армія країни, що воює, має бути готовою протистояти всім викликам та загрозам».