У США були вивезені близько 20 термоядерних бомб типу B61 / ілюстрація / Міноборони США

США модернізували свою ядерну зброю, дислоковану в Німеччині.

Про це повідомляє DW з посиланням на німецький журнал Der Spiegel.

За його інформацією, секретна операція з модернізації пройшла ще восени 2019 року. В її рамках з авіабази в Бюхель, розташованої на заході ФРН, в США були вивезені близько 20 термоядерних бомб типу B61. Після оновлення програмного забезпечення бойові системи були через два дні повернуті назад.

Відео дня

Читайте такожСША передали Естонії 128 протитанкових ракет Javelin

Вашингтон поінформував Берлін про операції лише незадовго до її проведення, йдеться далі в повідомленні. Бундесвер знаходився в готовності надати допомогу в разі виникнення проблем при транспортуванні. Міноборони США відмовилося повідомляти деталі операції, вказавши лише на те, що при перевезенні американської атомної зброї завжди дотримуються суворі норми безпеки.

У період холодної війни США розмістили в Західній Європі значна кількість ядерних боєголовок. Після 1991 року більшу їх частину вивезли, але близько 150 бомб досі залишаються на континенті і зберігаються на території різних країн, зокрема Італії, Бельгії, Нідерландів, Німеччини та Туреччини.

У Бюхелі розташована база 33-ї тактичної ескадри німецьких ВПС. У разі необхідності німецькі пілоти на літаках Tornado змогли б доставити американські бомби до мети. Ця стратегія спільного використання ядерної зброї - частина програми НАТО, куди входять Німеччина і США.

Офіційно ні Вашингтон, ні Берлін не підтверджують наявність американської ядерної зброї на території Німеччини.