AMX-10RC французької армії / фото wikipedia.org

У середу, 4 січня, агентство Reuters з посиланням на Єлисейський палац повідомило, що Франція поставить Україні бронемашини AMX-10RC. Вони оснащуються 105-міліметровою гарматою і кулеметом.

Тому військовий експерт Олександр Коваленко у своєму Телеграм-каналі розповів, що відомо про AMX-10RC. Він пояснив, що всупереч повідомленням ЗМІ, це ніякий не "колісний танк", адже такого класу не існує.

"Це дуже корисна і дуже потрібна машинка, особливо в рамках тієї тактики контрнаступів, яку використовують ЗСУ. Мобільність і напористість, яким не вистачало додаткової вогневої потужності. Нарізний ствол 105-мм F2 BK Meca l/48 справляється з цим на ура", — говорить експерт.

Відео дня

Він назвав її "вельми специфічною машинкою" - по суті, мобільний БТР з дуже потужним як для БТРа стволом. Коваленко поцікавився, коли та в якій кількості Україна отримає AMX-10RC, адже у Франції їх достатньо.

Окремо військовий експерт зазначив, що AMX-10RC це не унікальна машина вогневої підтримки піхоти:

"Наприклад, в Італії є B1 Centauro, причому навіть у варіанті з 120-мм гарматою Oto Melara. А у США - M1128 Mobile Gun System. Але саме Франція першою нам надасть такі бойові машини". 

Яку військову допомогу Україна отримала від Франції

У листопаді 2022 року Україна отримала від Франції зенітні системи Crotale для захисту неба. Це французький всепогодний зенітний ракетний комплекс, що має малу дальність. Цей ЗРК призначений для знищення повітряних цілей у діапазоні середніх, малих і гранично малих висот.

1 грудня 2022-го Байден та Макрон у спільній заяві пообіцяли надати Україні системи ППО.

Пізніше президент Франції заявив, що його країна у першому кварталі 2023 року відправить в Україну нові 155-мм самохідні артилерійські установки Caesar.

Вас також можуть зацікавити новини: