Чи отримає Україна F-16 вже влітку: у Повітряних силах нічого "доброго" не сказали

Там не змогли підтвердити, що літаки з'являться цього червня.

Речник Командування Повітряних сил Юрій Ігнат не зміг підтвердити чи спростувати інформацію стосовного можливого отримання винищувачів F-16 Україною вже в червні.

Про це він розповів в ефірі телемарафону. За його словами, єдине, що ясно точно, літаки F-16 точно дадуть Україні.

"Єдине, що можу підтвердити, що дійсно є план дій, він відбувається. Літаки готові передати наші партнери Україні. Ті країни, які зголосилися на це. Безумовно, там мова не лише про передачу йде, але й про подальше обслуговування літаків, фінансування цього процесу, модернізацію F-16. Тому що літак постійно і ремонтується, і модернізується. Ті країни, які нам передають літаки, безумовно, також сприяють і в підготовці пілотів - навчанні інженерів, офіцерів, наземного персоналу й інших. Тому що оплачувати навчання теж потрібно", - пояснив Ігнат.

Тому, як зазначив речник Повітряних сил, була створена авіаційна коаліція з багатьох країн, які допомагають нам усі ці процеси робити одночасно.

"Щоб у якийсь момент, уже найближчим часом хотілося б сказати той термін, коли вже з'являться перші F-16 в небі та допоможуть нам відігнати окупанта подалі від кордонів", - заявив він.

Також Ігнат прокоментував готовність інфраструктури в Україні для можливого отримання винищувачів вже у червні. 

"Інфраструктура і її готовність - це дуже непросте питання. Тому щоб підготувати капітально, мабуть, потрібно роки. Ідеально сьогодні взагалі було б під землю заховати, як це Іран робить, і все, чистий спокій мати. Аби побудувати такі залізобетонні сховища, які б протистояли балістичним ракетам. Ви бачите, які вирви після балістики утворюються, і тут потрібно літаки дійсно захищати. Ну, по-перше, пасивна оборона - це сховища, інфраструктура. По-друге - інфраструктура повинна бути захищена засобами ППО і проти балістики, і проти крилатих ракет та дронів", - пояснив він.

Тому, за його словами, підготовка інфраструктури все відбувається в комплексі, Україна вже адаптовує її під цей тип літака.

"Адаптація - це те, що дозволить йому виконувати завдання з наших злітно-посадкових смуг і утримуватися на наших аеродромах. Тому дійсно про терміни (літаків F-16) не будемо казати. Питання в тому, що нам якомога швидше потрібний цей літак", - розповів Ігнат.

Прогноз щодо появи F-16 у червні

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що перші літаки-винищувачі F-16 американського виробництва опиняться в українському небі орієнтовно в червні 2024 року.

"Я думаю, що в червні ми побачимо їх (літаки-винищувачі F-16 – УНІАН) в Україні", - відмітив Анушаускас.  

Такі ж часові рамки підтвердив ще один європейський чиновник, присутній на Мюнхенській безпековій конференції. 

Вас також можуть зацікавити новини: